Kézmosással a kórházi fertőzések ellen

WASHINGTON - Mivel egyre nő az aggodalom a kórházi fertőzések miatt, a szakemberek egy régi módszer bevezetését szorgalmazzák - a gyakoribb kézmosást.

fertőzés, higiénia, kórház, megelőzés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Malone, J.

Bár a tiszta kéz az egészségügyben adottnak látszik, kutatások kimutatták, hogy az ápolók és az orvosok a mai kórházak rohanó tempójának következtében gyakran elmulasztják, hogy kezet mossanak két beteg között.

A hiányosság elsősorban az intenzív osztályokon feltűnő, ahol egyetlen ápolónak kell két, esetleg három beteget is ellátnia. A tanulmányokból kiderül, minél elfoglaltabb egy ápoló, annál ritkábban mos kezet.

A fertőzések következményeinek gyógyítása évi 3,5 milliárd dollárba kerül.

A kórházakban alkohol-alapú tisztító-folyadékokat és géleket vezettek be, az orvosok és nővérek szobáról szobára járva ezzel mosnak kezet.

Az amerikai kórházak nem csinálnak titkot a fertőzési mutatókból, és némi javulásról számolnak be, mondja Mel Yasis, a minneapolisi Ecolab Inc. marketing-igazgatója. A cég egyike azoknak, amelyek víz nélküli tisztítószereket fejlesztenek ki.

A kórházia folyosókon tisztítószeres adagolókat helyeztek el, és azt tervezik, hogy a dolgozóknak eligazítást tartanak, mondja dr. Susan Ray, a Grady Health Systems kórházi epidemiológusa és az Emory University orvosprofesszora.

Az év elejétől a Grady valamennyi dolgozójának alá kell írnia egy nyilatkozatot a kézmosásnak a betegek egészségére gyakorolt hatásáról.

A houstoni Memorial Herman Hospital már két éve alkalmazza az alkoholos tisztítószeres palackokat, mondja a fertőzés-elhárítási igazgató, Michelle Mendoza.

"Maguk az orvosok jelentik legtöbbször a legnagyobb problémát a fertőzések megakadályozásánál a kórházakban, egyszerűen azért, mert nem tesznek eleget a szükséges eljárásoknak."

Megjelent: Cox News Service

| fertőzés, higiénia, kórház, megelőzés
2002-07-31 17:51:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop