Nő az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképesség

Sok a légúti megbetegedések ellen használt gyógyszer fokozatosan elveszti hatékonyságát, mondják az antibiotikumok elleni rezisztenciát vizsgáló szakemberek.

rezisztencia, antibiotikum, baktérium, ellenálóképesség, Infectio, fertőzés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Zoeller, J.

A SENTRY Antimicrobial Surveillance Program 1997-ben indult az egyes országokban eltérő rezisztencia-trendek követésére, összehasonlítására.

A pneumococcusszal, ezzel a légúti fertőzést okozó, elterjedt baktériummal szembeni ellenállóképesség kevesebb mint 20 év alatt 4 százalékról 40 százalékra nőtt, mondta dr. Ronald Jones, a SENTRY-program vezető kutatója és az Iowa City-beli University of Iowa College of Medicine fertőzésmegelőző kutatásainak igazgatója.

Dr. Jones arra bíztatja mind a betegeket, mind az orvosokat, hogy legyenek sokkal elővigyázatosabbak az antibiotikumok használatát illetően. A betegek gyakran ragaszkodnak még vírusfertőzés esetén is az antibiotikumokhoz, amikor pedig ezek a szerek nem hatnak, és az orvosok általában beadják a derekukat.

A rendelőben elhangzott panaszok 65 százaléka légúti megbetegedéssel kapcsolatos, ami évi 140 millió rendelésen való megjelenést eredményez, mondta dr. Jones. Az ellenállóképesség szempontjából ez a kulcsfontosságú terület. Hozzátette, hogy az orvosok az antibiotikumok 50 százalékát olyan esetekben írják fel, amikor azok nem használnak, például a vírusfertőzéseknél vagy allergiáknál.

Dr. Jones egy három részből álló megközelítést javasol: az ellenőrzést, a felvilágosítást és az újabb kutatásokat.

A leggyakrabban használt gyógyszerek hatásossága terén visszaesés tapasztalható. Az orvosoknak el kell hagyniuk a régi gyógyszerek felírását. Az amoxicillin esetében 20 százalékos az esély, hogy kifejlődik a rezisztencia, és a beteg "visszatér az egészségügyi ellátásba", mondta dr. Jones.

Hozzátette még, hogy 11 évvel ezelőtt a ciprofloxacin a legtöbb nagyobb pathogént gyógyította. Most az organizmusok több, mint 10 százaléka ellenálló. Elmondta, hogy az antibiotikumok új csoportja, a fluoroquinolonok nem segítik elő a mutációk kialakulását, így a rezisztencia nem fejlődik ki annyira gyorsan. Azt is megfigyelte azonban. hogy az új, hatékony antibiotikumok kapcsolatba hozhatók a májkárosodással.

A határokon túli összehasonlításban a rezisztencia-mutatókról elmondható, hogy a latin-amerikai országokban, ahol vény nélkül kaphatók az antibiotikumok, sokkal magasabb a rezisztencia-ráta. A SENTRY dokumentálta például az S. pneumoniák megnövekedett, penicillinrezisztens előfordulását.

"Több kutatásra van szükség, hogy a gyógyszeres terápiában új célpontokat találjunk" - mondta dr. Jones. A SENTRY-t nagy résztben a Bristol-Myers Squibb ösztöndíja támogatja.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| rezisztencia, antibiotikum, baktérium, ellenálóképesség, Infectio, Fertőzés
2002-08-01 00:26:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop