Lázas kérdések - Gyengéd lázcsillapítás (1.)

Ha emelkedik a testhőmérséklet, a szülők aggódni kezdenek. Vajon betegségről van-e szó? A láz ugyanis azt is jelezheti, hogy a gyermek szervezete védekezik a betegséggel szemben. Kétrészes cikkünkből megtudható, hogyan is támogathatjuk természetes és veszélytelen módszerekkel ezeket a gyógyulási folyamatokat...

láz, lázcsillapítás, lázmérés | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(12):47-51   Celsus Kft. | Kovács, R.
Mi történt? A hétördög magától megy délután aludni? Folyamatosan édesanyja ölébe kéredzkedik? Mintha kicserélték volna ezt a gyereket! Meleg a homloka! Túlságosan is meleg! Érezhető, látható: lázas a kicsi!

Jellemző okok

Az egy és hat év közötti korosztályba tartozó gyerekek évente átlagosan nyolcszor lázasodnak be. Ilyenkor testhőmérsékletük 38,5 Celsius-fok fölé emelkedik. A felnőttek ezzel szemben átlagosan kétévente egyszer lesznek lázasak.

Mi az oka annak, hogy gyermekeink esetében ez ennyivel gyakrabban történik, és bizony sokszor heves tünetekkel jár?

A két legjellemzőbb ok a következő:

A láz önmagában még nem betegség, mindössze azt jelzi, hogy a szervezet betolakodókkal harcol, azaz megpróbálja legyőzni azokat a vírusokat és baktériumokat, melyek fertőzést okozhatnának. Attól a pillanattól kezdve, hogy a kicsi az édesanyja szervezetéből „készen kapott” immunanyagokat felhasználta - körülbelül kétéves korától kezdve -, rá van kényszerítve, hogy maga küzdjön meg a betolakodókkal, és ezáltal edzésben tartsa testének védekező-mechanizmusát.

Gyermekek esetében az agyban található hőmérséklet-szabályozó még nem egészen kifejlett. Ezért fordulhat elő, hogy a kicsik testhőmérséklete sokszor nagyon gyorsan és drasztikusan emelkedhet. Tehát a „termosztát” még nem teljesen megbízható módon működik!

Így keletkezik a láz
Nyugalmi állapotban a testhőmérséklet 36,5 és 37,3 Celsius-fok között normálisnak tekinthető. Ez az alaphőmérséklet mindenkinél különböző, függ például a napszaktól. Reggel 6 óra körül a legalacsonyabb, este 7 óra körül a legmagasabb. A lázgörbe is reggel süllyed, majd az esti órákra emelkedik. Amennyiben kórokozók kerülnek a szervezetbe, az agy védekezik a támadással szemben, azaz kiadja a parancsot: fűteni!

Ilyenkor a következő folyamat zajlik le:
  • az izmok elkezdenek remegni (ez sokszor kívülről nem is érzékelhető), a mozgásenergia így alakul át az izmokban hőenergiává
  • a bőrfelszínhez közeli erek ilyenkor összeszűkülnek, tehát csökken a vérellátásuk. A beteg borzong, fázik, a törzs viszont nagyon gyorsan melegszik. Amíg a láz emelkedik, a bőr halvány. Ahogy a szervezet érzi, hogy „leállíthatja a fűtést”, a perifériákon található erek is átmelegszenek. Ekkor a homlokra tett kézzel is megállapítható, hogy bizony lázról van szó.
Mit okoz a láz?

Láz esetén az immunsejtek aktivizálódnak, késlekedés nélkül a vérkeringésbe kerülnek, s ott elpusztítják a baktériumokat, a vírusokat.

Tudta? Számos kórokozó, így például az influenzavírusok, 38,5 Celsius-fokon már nem képesek szaporodni. Ilyenkor az immunsejtek teljes aktivitással „bedobhatják magukat”. Az anyagcsere felgyorsul. Ezáltal egyenletesen tisztul a vér, hiszen a végtermékek gyorsabban távoznak. Erre a védekezőrendszernek szüksége is van a kórokozókkal folytatott küzdelmet követően.

A láz tehát öngyógyítási folyamat. A hőmérséklet-emelkedés bizonyos betegségeket már gyökereiben képes elfojtani. Egy kisgyermek egy-két napos lázat követően már mindenen túl van. A kórokozók vereséget szenvedtek, még mielőtt a betegség tünetei megjelenhettek volna. Ebből következik, hogy 39 Celsius-fok alatti lázat nem szükséges rögtön mesterséges úton lenyomni. (A lázcsillapítás szükségességéről később szólunk.)
A láz elviseléséhez ugyanakkor többleterő szükséges, hiszen a testhőmérséklet emelkedéséhez dupla mennyiségű energiát használ fel a szervezet. Sok kisgyermek ilyenkor még a fürdőszobába sem tud kimenni a saját lábán, s szinte követeli a szerettei jelenlétét. A testükben zajló „felfordulás” csakis akkor viselhető el számukra, ha jól ismert személy van a közelükben.

Ez bizony a szülők számára átvirrasztott éjszakákat és megerőltető nappalokat is jelenthet, amikor állandóan olvasni, mesélni kell, és csupán rövid időre lehet elmozdulni a kis beteg ágya mellől. A lázas időszak azonban másról is szól: szülő és gyermek szeretettel és türelemmel együtt győzi le a betegséget!

Helyes lázmérés

A láz első jelei: erősen rózsás arc, forró homlok. Ennek elsődleges oka, hogy a fejbőrön keresztül próbál meg a test megszabadulni a fölösleges hőtől. Forró kezek és lábak ezzel szemben nem lázra utalnak! Épp ellenkezőleg: mint említettük, a végtagok ilyenkor hűvösek! Aki azonban pontos adatokra kíváncsi, nem kerülheti el a lázmérést.

A kérdés: mivel és melyik testrésznél? Egy infravörös lázmérővel a homlokon, a halántéknál, a füleknél? Egy tapasz segítségével a hónalj alatt? Vagy egy cumihőmérővel a szájban?

Fontos! A szakember válasza: egyik módszer sem ajánlatos kisgyermek esetében! Pontos eredmény csakis végbélben történő méréskor mutatható ki. Kísérletek igazolják, hogy ez a mérési módszer a legbiztosabb. Ez persze nem jó hír a kicsiny páciensek számára, hiszen ők a fülben történő lázmérést tartják a legkellemesebbnek, míg a végbélben történőt a legmegterhelőbbnek.

A procedúrát azonban megkönnyíthetjük számukra azáltal, hogy oldalukra fektetve, térdüket behajlítva, egyik kezünkkel erősen tartjuk őket. Ezután a lázmérőt vazelinnel bekenve vagy benedvesítve óvatosan bevezethetjük a végbélbe. Figyeljünk, hogy a lázmérő ne csússzon kellemetlenül mélyre! A két-három perces mérés alatt próbáljuk meg elterelni a kicsi figyelmét: énekeljünk, meséljünk, hallgassunk zenét!

Amennyiben mégis erősen tiltakozna a popóban történő lázmérés ellen, próbáljuk meg betenni a lázmérőt hónalja alá! Eközben figyeljünk, hogy a mérő ne lógjon ki a baba hónalja alól! A mért eredményhez még hozzá kell számolni fél fokot!

Ajánlott lázcsillapító módszerek

Amennyiben a kis beteg hajlamos a lázgörcsre, már 38,5 Celsius-foktól tanácsos elkezdeni testhőmérsékletének csökkentését. Egyébként a lázat 39 Celsius-fok alatt csak akkor érdemes csillapítani, ha a kicsinek rossz a közérzete. Mielőtt mesterséges lázcsillapítókhoz nyúlnánk, kipróbálhatunk néhány egyéb kíméletes módszert!

Teremtsünk a gyermek körül nyugalmat! - A láz kiszívja a kis páciens erejét, ezért a szervezetnek nyugalomra van szüksége. Sok kicsi ilyenkor magától visszavonul, és esetleg el is alszik. Aktívabb gyermekek esetében már a meseolvasás és az összebújás is segít.

Akadályozzuk meg a hőgutát! - Csalogassuk le gyermekünkről egyes ruhadarabjait, és ne tartsuk túl melegen! Ha ágyban fekszik, teljesen levetkőztethetjük, és csupán egy könnyű takaróval takarjuk be! Érdemes a nadrágpelenkát is nedvszívóra cserélni, hiszen ebben nem „reked meg” a meleg.

Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására! - Amiatt fölösleges aggódni, hogy gyermekünk néhány napon keresztül alig, vagy egyáltalán semmit se eszik. Magasabb testhőmérséklet esetén a szervezet elégtelenül emészti a szénhidrátokat és a fehérjéket. Fontos viszont azzal törődnünk, hogy a lehető legtöbb folyadékot vegye magához, hogy vérkeringése stabil maradjon!

Fontos! Lázas újszülöttet nagyon gyakran kell szoptatni! A cumisüveghez szokott, vagy az ennél nagyobb gyermekek lehetőleg vizet - kicsi citrommal ízesítve -, hígított gyümölcslevet, gyümölcs- vagy gyógyteát igyanak! A vizes fagylalt vagy a dinnye is feltölti a folyadékraktárakat. Édes, szénsavas italokat csakis akkor fogyasszon a kicsi, ha minden egyebet visszautasít. A bodza- vagy a hársfatea ezenkívül izzasztó hatású is, s ez jótékony hatással van a belső „klímaberendezés”-re.

Jegyezzük meg! Legjobb a lázat mindig azonos időpontban s ugyanazon a testtájon mérni, például reggelente és esténként, illetve lázcsillapítás - borogatás - előtt és után. Érdemes az értékeket feljegyezni, hogy az orvos képet kaphasson a testhőmérséklet alakulásáról. Amennyiben a kicsinél a lázzal egy időben más tünetek is jelentkeznek - hányás, hasmenés, kiütés -, feltétlenül meg kell mutatni őt a gyermekorvosnak!
Lázhatár

Az orvosok 38,5 °C-tól kezdve beszélnek lázról, a 37,3 és 38,5 °C közti hőemelkedés még nem láz!

A láz három fokozatát ismerjük:
- enyhe: 38,5-39,5 °C
- mérsékelt: 39,5-40,5 °C
- nagyon magas: 40,5 °C felett

Borogatások

A borogatás egyszerű módszer, és hihetetlen látványosan és gyorsan képes a lázat csökkenteni: 60 perc alatt akár egy egész fokot! Közben fontos, hogy a láb- és a kézfejek melegek legyenek! Ha a végtagok hidegek, erős dörzsöléssel ösztönözzük a vérkeringést!

„Bébiborogatás” - Egész kicsiny babáknál alkalmazható - a vádliborogatást ugyanis pillanatok alatt lerúgják magukról. Húzzunk az apró talpakra langyos, nedves zoknit, majd erre szárazat!

Vádliborogatás - Gyors segítség magas láz esetén. Mindkét vádlit a bokacsonttól röviddel a térd alatti pontig tekerjük be egy-egy langyos vízbe mártott, kicsavart törülközővel/textilpelenkával, majd erre tekerjünk száraz törülközőt! 10 perc elteltével ismételjük meg, majd még háromszor egymás után!

Pulzusborogatás árnikával vagy citrommal - Különösen csecsemők esetében ajánlott, mivel csökkenti a lázat, és egyidejűleg erősíti a szervezetet. A lázzal küszködő kisbabák sokszor még az iváshoz is erőtlenek, ami azonban életveszélyes állapotot is előidézhet! Vágjunk szét négy csíkra egy textilpelenkát! 100 ml vízhez adjunk néhány csepp citromot vagy árnikakivonatot! Merítsük ebbe az anyagdarabokat, és tegyünk egyet-egyet ezekből a láb- és csuklóízületekre! Erre tekerjünk gyapjúkendőt (a bokákra a zokni is megfelelő), 10 percenként cseréljük, majd tartsunk 1-2 órás szünetet!

Lemosás

A lemosások gyengéden erősítik a szívet és a vérkeringést, csökkentik a lázat, és elősegítik a bőrön keresztül történő méregtelenítést. Állítsunk kezünk ügyébe félliternyi hideg-langyos vizet, melyhez adhatunk egy evőkanál sót vagy ecetet, esetleg 1-2 csepp levendulaolajat! Merítsünk egy mosdókesztyűt a vízbe, csavarjuk ki, és dörzsölgessük gyengéden a kicsi alsó lábszárát és alkarját! (Legkényelmesebb és legcélszerűbb viselet ilyenkor a fürdőköpeny vagy a pizsama.) Ezt követően azonban ne töröljük szárazra gyermekünket, csak takarjuk be, és 15-20 perc elteltével ismételjük meg az egészet!

Hagyma-zokni

Félévesnél idősebb kisbabáknál alkalmazható. Az eljárást kísérő illat nem éppen kellemes, azonban eredményesen és látványosan lehúzza a lázat.

Forraljunk fel egy edényben vizet! A fedőt fordítva helyezzük rá, és fedjük be karikára vágott hagymával! Úgy 10 perc elteltével nyomkodjuk ki kissé a hagymákat, ebből fog készülni a „zokni” alapanyaga. A kicsit fordítsuk a hasára, hajlítsuk be alsó lábszárát, és így óvatosan a talpára helyezhetjük a meleg hagymapépet, amit vattával fedünk be és gézzel áttekerünk, ezután pedig zoknit húzunk rá, és 3-4 órán keresztül rajta hagyjuk.

Szülők réme: a lázgörcs

Azok a szülők, akiknek a gyermeke egyszer is átélt már lázgörcsöt, sohasem felejtik el azt, mert a kicsi tehetetlenül lógott karjukban, egész testében rángatózva, görcsösen és mereven. Néhány gyermeknek még a szeme is annyira kifordul, hogy csak a szemfehérje látszik. Szülők számára szörnyű látvány.

Ami azonban ilyen veszélyesnek tűnik, az általában ártalmatlan. Az öt év alatti gyermekek 2-4%-a esik át legalább egyszer lázgörcsön. Legtöbbször ez egyedi eset. A görcs azért keletkezik, mert a szervezetben keletkező hő hatására megváltozik az agysejtekben az ásványi anyagok koncentrációja, és az idegek és izmok összjátéka felborulni látszik. Ilyenkor az agyi vérkeringés zavart szenved, és csak néhány nap elteltével normalizálódik.
Fontos! Még akkor is, ha egy lázgörcsben szenvedő gyermek érthető módon megijeszti szüleit, a legfontosabb a nyugalom megőrzése. A lázgörcs tulajdonképpen nem életveszélyes. Az első roham esetében - max. 15 percen keresztül tarthat - mindenképpen ki kel hívni az orvost! Amíg kiér, a gyermeket kézben kell tartani, hűvös, nedves kendővel átdörzsölni, és esetleg adjunk neki egy lázcsillapító kúpot!

Ha a gyermek máskor újra belázasodik, a biztonság kedvéért 38,5 Celsius-fok felett kapjon valamilyen görcsoldót, majd egy lázcsillapító kúpot! Az érintett gyermekek között nagyon ritkán, de előfordul, hogy a görcsöt nem láz, hanem valamilyen fertőzés vagy epilepszia váltotta ki. Ennek lehetőségét kizárandó, érdemes a görcsöt követő 1-2 héten belül megvizsgáltatni a kicsi agyi vérellátását.


„Játék-láz” - Vajon létezik?

Gyermekünk születésnapi zsúrját követően feltűnően meleg? Szinte természetellenesen piros egy „Ki nevet a végén?” játék után? Éppen ennél a korosztálynál nem ritka, hogy izgalom hatására a testhőmérséklet megközelíti a lázértékeket. Ilyenkor nincs szó semmiféle betegségről, többnyire fél órán belül normalizálódik a hőmérséklet.

(Természetesen mi is segíthetünk ilyen esetben úgy, hogy az izgalmat kiváltó események vagy játék után a szokásosnál is nagyobb nyugalmat, csendet teremtünk, mondjuk, valamit felolvasunk neki. Lehet, hogy az is használ, ha gyermekünkkel együtt lassan, mélyeket lélegzünk, nyugodtan beszívjuk a levegőt, és hangos „haaa”-val kiengedjük.)

Amikor egyszerre lázas: kismama és magzata

Várandós anyukák kétségtelenül ritkábban fertőződnek meg olyan betegségekkel, melyek lázat váltanak ki. Az immunrendszer a terhesség alatt még a megszokottnál is éberebb. Sajnos azonban megtörténhet, hogy a kismama fertőzést kap, és belázasodik. Mennyire veszélyes ez?

A kilenc hónap alatt láz esetében mindig tanácsos orvoshoz fordulni! Ugyanis ilyenkor a magzat testhőmérséklete is emelkedik, s ennek következményei lehetnek! Különösen az első hónapokban történhetnek bizonyos károsodások a magzat fejlődésében, ha a kismama erősen és hosszú ideig lázas. Az első három hónaptól kezdve a túl magas testhőmérséklet fájásokat okozhat.

Az orvosnak ilyenkor tisztáznia a láz kiváltó okát, illetve bizonyos gyógyszerek segítségével csökkenteni kell a testhőmérsékletet. A gyógyszerek vegyi hatásától sokkal kevésbé kell tartani, mint a magas láz okozta veszélyektől.

(folytatjuk)

Kovács Rita
| láz, lázcsillapítás, lázmérés
2006-11-25 15:08:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop