Lázas kérdések - Gyengéd lázcsillapítás (2.)

Ha megemelkedik a gyermek testhőmérséklete, a szülők aggódni kezdenek: vajon megbetegszik-e a porontyuk? Ha igen, akkor hogyan csillapítsák hatékonyan a lázát? Mikor kérjenek orvostól segítséget? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkoztunk cikksorozatunk előző részében. Most továbbhaladunk a lázas kérdések során, miközben ismételten arra fókuszálunk, hogyan is támogathatjuk természetes és veszélytelen módszerekkel a gyógyulás folyamatát…

láz, homeopátia | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):46-49   Celsus Kft. | Kovács, R.
Elöljáróban ne feledjük: a láz önmagában még nem betegség, mindössze azt jelzi, hogy a szervezet betolakodókkal szemben harcol, azaz megpróbálja legyőzni azokat a vírusokat és baktériumokat, melyek fertőzést okozhatnának!

Segítség homeopátiával

A homeopátia szerei láz esetén csakis abban az esetben nyújtanak segítséget, ha a betegségképbe beleillenek. Ezért nagyon fontos pontosan megfigyelni gyermekünk tüneteit, s csak ezt követően válasszuk ki az alábbi listából a megfelelő szert! Amennyiben gyermekünk állapota mégsem javulna a megadott határidőn belül, forduljunk orvoshoz!

Tippek: akut lázas állapot esetében, mely hirtelen alakul ki, vagy egyszer három szem golyócskát adjunk C30-as hígításban, vagy körülbelül 15 percenként ugyancsak 3 golyócskát C12-es hígításban addig, amíg a tünetek nem gyengülnek. Legkésőbb a harmadik adagolást követően észrevehetően javulnia kell a kicsi állapotának.

Amennyiben a láz mégis lassan tovább emelkedne, vagy a gyermek nemrég más fertőzéseken is átesett, naponta 3-5 alkalommal, 1-2 órás időközökben adjunk neki 3-3 golyócska D12-es hígítású szert! Lássuk a legfontosabb lázcsillapítókat:

Az Aconitum - egy órán belül egy egész fokkal is csökkentheti a lázat. A szer akkor segít, ha a láz meglepetésszerűen, éjszaka jelentkezik, gyorsan emelkedik, a gyermek nyugtalan és fél. Ilyenkor teste forró, egyidejűleg azonban a hideg is rázza, és sápadt.

A Belladonna - ugyancsak egy fokkal képes csökkenteni a lázat egy órán belül. Akkor alkalmazható, ha a láz gyorsan emelkedik, a kicsi feje nagyon forró, arca piros, kézés lábfeje azonban hideg. A gyermek nyugtalan, azonban nem fél.

A Chamomilla - egy órán belül egy fokkal nyomja vissza a lázat. Azokban az esetekben segít, amikor a lázat fogzás idézte elő, és dühkitörés, harag kíséri. A gyermek ilyenkor nagyon izgatott, semmi sem fele meg neki.

A Ferrum phosphoricum - fél napon beül csökkenti egy fokkal a lázat. A szer csak akkor hat, ha a láz maximum 39 fok, és egyéb kísérő tünet nincs. A gyermek egyébként jól érzi magát, energikus. Esetleg orrvérzése és fejfájása lehet.

A Nux vomica - fél napon belül csökkenti a lázat egy fokkal. Segít, ha a test meleg, az arc piros, a gyermekről a takaró lecsúszik, fázékony és nagyon érzékeny a szagokra, a zajokra és a fényre.

A Phosphorus - egy órán belül csökkenti a lázat egy fokkal. Alkalmazásának feltétele az erős melegérzet, a gyermek olthatatlan szomjúságot érez, és ezért nagy kortyokban nyeli a hideg folyadékot.

Alig lázas, mégis beteg…

Folyik az orra, fejfájásra panaszkodik. Lázról nem beszélhetünk, legfeljebb hőemelkedésről. A kéz- és lábfejek órákon keresztül hűvösek. Mi lehet a megoldás? Öltöztessük a kicsit melegebben, és éljük megszokott napi ritmusunkat? Ez mindenképpen helytelen lenne, hiszen vannak gyermekek, akik alig lázasodnak be, mégis betegek. Ha a kicsi elesettnek tűnik, érdemes az alacsony „lázat” is csökkenteni, hogy éjszaka nyugodtan aludhasson, és ismét visszanyerhesse erejét. Az ilyen típusú gyermekek esetében ajánlott edzeni az immunrendszert, s ehhez a gyermekorvos tanácsát is kikérni.

Délutáni láz

Ha gyermekünk ehhez a típushoz tartozik, ismerhetjük a bizonytalan pillanatokat. (Például akkor, ha a kicsi tompán, szinte üveges szemekkel bámul maga elé, miközben kis barátjának - aki ugyancsak nemrég esett át hasonló fertőzésen - kutya baja, és már rég kint tombol újra a kertben.) Az ilyen típusú betegség a következőképpen zajlik le: először elkezd emelkedni a láz. Ilyenkor gyermekünk örül a megkülönböztetett gondoskodásnak. Izzad egy kicsit, nyugtalanul alszik.

Tehát kezdetben erőteljesen felveszi a betegséggel szembeni harcot. Az első éjszakát követően látványosan csökken a láz. Délutánra azonban újból felszökik, s ez így megy napokon keresztül. Az ilyen típusú láz nehezebben is csökkenthető. Ezeknek a gyermekeknek sok időre van szükségük, hogy legyőzzék a betegséget, és tartósan homeopátiás lázcsillapító szereket kell adni nekik.

Kinek mennyit?

3-12 hónapos (max. 7 kg) 125 mg - max. 350 mg
3-12 hónap (7 kg felett) 125 mg - max. 500 mg
1-5 év 250 mg - 1000 mg
6-12 év 500 mg - 2000 mg
12 év felett 1000 mg - 4000 mg

Örökmozgó, kontra álomszuszék

„Ha nem mértem volna meg a lázát, fel se tűnt volna, hogy a gyermekem beteg.” Ezt egy olyan anyuka mondhatja, akinek örökmozgó gyermeke még 40 fokos láz fölött is képes kimászni az ágyból, hogy játszhasson.

Ugyanebbe a csoportba tartozó másik gyermek, aki egyébként ugyancsak nagyon eleven, fertőzés esetén teljesen megváltozik. A láza gyorsan emelkedik, ezt követően látványosan izzad, arcocskája rózsás, semmit sem eszik, rövid szünetekkel szinte állandóan alszik, lázálmában hallucinál.

Ám közös mindkét gyermek esetében, hogy a következő napon már szinte mindketten egészségesnek tűnnek - kúp és egyéb orvosság nélkül!

Gyereke válogatja

Vannak olyan gyerekek, akik egy fertőzést egyszeri magas lázzal, általában egy éjszaka alatt legyőznek anélkül, hogy bármit szednének. Mások már 38 fokos hőemelkedésnél is bekuporodnak az ágy sarkába, és egész nap levertek. A láz szempontjából is különböző gyerektípusokról beszélhetünk, a szülőknek kell eldönteniük, melyik csoportba tartozik gyermekük, így célzottan tudnak neki segíteni.

Elesetten…

A következő csoportba tartozó gyermek az egyik pillanatban még gondtalanul játszik, a másikban pedig már fázik, sokszor egész testében remeg. A hideg rázza, a láza hamarosan eléri csúcspontját, tehát az immunrendszere látszólag jól teszi a dolgát. Ám a kicsi nagyon elesetté válik, mert a láza napokon keresztül magas marad. Eközben a kezdeti náthából akár középfülgyulladás is lehet.

Ezek a gyerekek a magas láz ellenére is általában sápadtak és száraz a bőrük. Sokat kellene inniuk, azonban sokszor eltolják az eléjük tett kedvenc gyümölcslevüket is. Ilyenkor sem szabad feladnunk! Ezeknek a gyerekeknek ilyenkor sok-sok gondoskodásra, szeretetre, orvosra és lázcsillapító szerekre van szükségük.

Szintetikus szer

A gyermekek lázcsillapítására szolgáló szintetikus hatóanyagok közül leginkább a paracetamol a legmegfelelőbb - kúp, oldat avagy tabletta formájában. Ez a lázat egy órán belül körülbelül egy fokkal csökkenti, enyhíti a fejés végtagfájdalmakat.

Fontos! Három hónaposnál kisebb csecsemőnek orvosi felügyelet nélkül tilos beadni bármilyen fájdalom- és lázcsillapító gyógyszert, hiszen ők még nem képesek a hatóagyagokat maradéktalanul lebontani! Idősebb gyerekek 6-8 óránként, tehát maximum négyszer kaphatnak egy-egy tablettát. Az adagolás kortól és testsúlytól függ.

Más állapotban…

Ismerős helyzet? Gyermekünk magas lázzal ágyban fekszik, szeme nyitva, szavakat és mondatokat mormol maga elé, melyek ugyan érthetőek, azonban összefüggéstelenek. Agykutatók úgy magyarázzák ezt a jelenséget, hogy a magas láz hatására az agy elvesztette ellenőrzését a tudat felett. Normális esetben ugyanis mind a gyerekek, mind a felnőttek bizonyos képeket és emlékeket raktároznak, melyeket extrém helyzetekben előszednek.

Felfokozott izgalmi állapot, például láz esetén, ez a rendszer felmondja a szolgálatot. Ilyenkor ellenőrizetlenül jönnek elő a képek, jelenetek, melyeket zavaros mondatok kísérnek. Nem kell pánikba esni, de törekedjünk arra, hogy csökkentsük gyermekünk lázát! Ekkor leginkább a Belladonna D6 vagy C6 gyakori adása segíthet.

Kovács Rita
| láz, homeopátia
2007-01-19 21:53:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop