Lázas vagyok!

1742-t írunk. A svéd Astronom Celsius lázmérésre egy higanymérőt ajánlott, melyet 100 fokig terjedő skálára osztott fel. Két végpontja a víz fagyás-, illetve forráspontja…

láz, immunrendszer, lázcsillapítás | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):29-29   Celsus Kft. | Tamás, É.
264 év elteltével még számos hőmérő ezen elv alapján működik. (A klasszikus higany hőmérők, illetve ezek higanymentes változatai képezik ezt a szegmenst. Utóbbiak nem mérgező folyadékkeveréket tartalmaznak. Ez főleg törés esetén nagy előny. A higanyos lázmérők mérgező hatása elenyésző. Ugyanakkor, ha kifolyik belőlük a higany, egy zárt dobozban veszélyes hulladékként minél előbb el kell távolítani a fémet!)

Az analóg hőmérő alternatívájaként megjelentek a digitális lázmérők. Ezek elemmel működnek, egy kijelzőn jelenítik meg a mért hőmérsékletet. Egyes hőmérők hangjelzést is adnak, ha vége a mérésnek. Mindkét típussal elvégezhető a mérés a végbélnyílásban, a hónaljban és a szájban.

Tudta? Egészen új módszer a fülben végzett mérés. A füllázmérők a dobhártyán infravörös méréssel állapítják meg a testhőmérsékletet. A dobhártya az ereken keresztül kapcsolatban áll a „hypothalamus”-szal, a testhőmérsékletet szabályozó központtal. Ezzel a mérési módszerrel helyettesíthető a végbélnyíláson keresztül történő lázmérés, ami eddig a csecsemőknél és a kisgyerekeknél elengedhetetlen volt. Az orális adatok általában 0,5 Celsius-fokkal alacsonyabbak, mint a rektálisak.

Védekezőmechanizmus

Az emelkedett testhőmérséklettel szervezetünk betegség ellen védekezik. Mindez rossz közérzettel, fáradékonysággal, étvágytalansággal, fejfájással, szédüléssel, szapora pulzussal és légzéssel jár együtt. A leggyakoribban lázokozók:
  • fertőzéses - bakteriális vagy vírusos - megbetegedések
  • góc a szervezetben
  • intenzív fehérjelebomlás a szervezetben (pl. daganatszétesés)
  • allergiás vagy autoimmun betegségek.
Riasztás a szervezetben

A láz annyit jelent, hogy anyagcsere-folyamataink felgyorsultak. Szervezetünk aktivizálja védekezőmechanizmusát, így próbál a kórokozók ellen harcolni. Ezért nem kell 39 °C alatti láznál egyből lázcsillapítót bevennünk! Csak akkor használjunk lázcsillapítót, ha huzamosabb ideje lázasak vagyunk, lázgörcs jelentkezett, vagy 39 °C-nál magasabbra szökik fel testhőmérsékletünk! Ugyanakkor 40 Celsius-fokos láznál mindenképp forduljunk orvoshoz, hiszen a láz károsíthatja szervezetünket, gyengíti a szívet! 41 °C feletti láz életveszélyes!

A heves légzés következtében sok vizet párologtatunk el, ezért fontos, hogyha lázasok vagyunk, sokat igyunk, nehogy kiszáradjunk! A vádliborogatás csökkenti a lázat. Használjunk ehhez benedvesített - szobahőmérsékletű - pamuttörülközőt, amit a vádlink köré kell tekerni! Fedjük be száraz törülközővel! Ezt a borogatást csak meleg lábak esetén alkalmazzuk! Ugyanis, ha hideg az érintett keze és lába, akkor feltehetően vérkeringési zavarai vannak. Ebben az esetben a fent említett módon a mellkasra tegyünk borogatást, és hívjunk orvost!

Lázhatár

Normál testhőmérsékletről beszélünk 37,5 °C-ig, 37,6-38 °C-nál hőemelkedést mérhetünk, efölött pedig egyértelműen lázról van szó.

Önmagunk gyógyítása

Néhány recept nélkül kapható fájdalomcsillapítónak lázcsillapító hatása is van. Hatóanyaguk a Paracetamol, amit csecsemők és kisgyerekek is fogyaszthatnak. A homeopátiás szerek közül az Aconitum és a Belladonna javasolt leginkább. De a tünetek függvényében más szereket is rendelhet az orvos. Ha csak hőemelkedése van, legjobb a meleg fürdő, az izzasztó szauna és a forró gyógytea. Láz esetén hűtőfürdő, priznic és hideg borogatás javasolt.

Fontos! Ha három napnál tovább tart a láz, és egyéb tünet is kíséri - fejfájás, merev nyak, hasfájás, vizelés közben fellépő fájdalom -, illetve, ha az érintett csecsemő vagy idős ember, forduljunk orvoshoz!

T. É.
| láz, immunrendszer, lázcsillapítás
2007-02-09 15:23:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop