A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.
Egy vizsgálat során kiderült, hogy ugyanolyan gyakran lettek betegek, köhögtek, folyt az orruk, fájt a torkuk, lázasak voltak, hányás, hasmenés és más tünetek miatt szenvedtek azok is, akik antibakteriális készítményeket használtak, mint akik nem.  
A legtöbb közönséges fertőzést, mint a náthát és az influenzát vírusok okozzák, nem meglepő, hogy ezek a szerek hatástalanok, írja a tanulmány szerzője.

Sokkal fontosabb a tisztaság, mint a baktériumellenes készítmények használata. Talán a leggyakoribb figyelmeztetés, melyet gyermekkorunkban hallottunk, még inkább érvényes, mint valaha, hogy tett a kezed a szád elé, ha köhögsz, vagy tüsszentesz és mosd meg a kezed utána.

A gyártók szövetségének válasza a következő volt: a baktériumellenes tisztítószerek és kozmetikumok azt teszik, amit állítanak: elpusztítják az ártalmas baktériumokat. A tanulmány végeredménye nem meglepő, mondják, mert a baktériumellenes szereket nem arra szánták, hogy a vírusokat is elpusztítsák, hanem, aktív alkotórészeiktől függően olyan baktériumok ellen hatásosak, melyek rossz illatot, bőrfertőzést, ételmérgezést és bélhurutot okoznak.

A folyékony szappanok 75%-a, a szilárd szappanok 29%-a tartalmaz baktériumellenes anyagot az USA-ban. De ezeknek a termékeknek a hatása az otthoni fertőző betegségek megelőzésében nem bizonyított.

238 családot vizsgáltak meg Manhattanben, akik egy évre elegendő ingyen szappant és tisztítószert kaptak. A családok fele antibakteriális terméket, másik fele baktériumellenes szert nem tartalmazó szereket kapott A családok nem tudták, milyen készítményt használnak.

Csaknem egy évig szorosan ellenőrizték őket, megfigyelték, milyen gyakran voltak betegek. Orrfolyás, megfázás, torokfájás voltak a leggyakoribb tünetek, láz, hányás, hasmenés és bőrtünetek kíséretében. Ezek a tünetek mindkét csoportban hasonló gyakorisággal fordultak elő. Az antibakteriális készítményeknek ezekre a tünetekre nem volt hatásuk.

A vizsgálat során kimutatták, hogy kevesebb fertőzés fordult elő és a baktériumszám kezükön alacsonyabb volt. Az antibakteriális termékek megfelelők a baktériumok által okozott tünetek megelőzésére, vagy olyan helyzetekben, amikor a család egyik tagjának az immunrendszere gyengébb, vagy bőr ill. Gyomor-bél fertőzése van.

Ezeknek a termékeknek esetleges hasznával szemben mérlegelni kell azt a lehetőséget, hogy a baktériumok ellenállókká válnak az antibakteriális készítményekkel szemben. Erre ugyan nincs bizonyíték, de laboratóriumi vizsgálatok szerint lehetséges.

| antibakteriális szerek, fertőtlenítő, szappan, vírusfertőzés
2020-03-26 14:44:39

Web Design & Development Prowebshop