Hirdetés

A streptococcus sejtekbe bújva védekezik az antibiotikumok ellen

A torokgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekkori fertőzés. A betegséget egy kis, kerek baktérium, a Streptococcus pyogenes A csoport okozza.

streptococcus, antibiotikum, baktérium |

The New York Times Health News Service   Medincorp | McCarthy, M.

A torokgyulladás általában erős torokfájással, lázzal és manduladuzzadással kezdődik. Kezeletlenül hagyva súlyos komplikációi lehetnek, így például fülfertőzések vagy sinusitis, tályogok képződhetnek a torokban, reumás láz léphet fel, ami erősen károsíthatja a szívbillentyűket is.

A legtöbb beteg állapota penicillines vagy más hasonló antibiotikumos kezelés hatására gyorsan javul. Az esetek 5-30 százalékában azonban a kezelés eltünteti ugyan a torokfájást és a lázat, de nem távolítja el teljesen a torokból a kórokozót. Az ilyen páciensek továbbra is baktériumhordozók maradnak, vagyis fertőzőképesek és ők maguk is könnyebben fertőződnek újra.

A tudósok régóta törik a fejüket azon, hogy miként lehetne a Streptococcus pyogenes-t teljesen kiirtani a hordozók torkából, mivel tudomásunk szerint az ember az egyetlen hordozója ennek a baktériumnak, tehát ha sikerülne végleges megoldást találni, akkor a streptococcusos torokgyulladásról és szövődményeiről múlt időben beszélhetnénk.

Hogy a penicillin és a hozzá hasonló gyógyszerek miért nem képesek tökéletes munkát végezni, az még nem egyértelmű. A Streptococcus pyogenes általában igen érzékeny a penicillinfélékre. Laboratóriumi körülmények az antibiotikum a legtöbb esetben rövid időn belül elpusztítja a baktériumokat.

A kutatók számos elméletet dolgoztak ki arra, hogy miként lehetséges, hogy néhány streptococcus mégis túléli az antibiotikumos kezelést. Az egyik szerint a streptococcusokat egy penicillin-rezisztens baktérium által termelt enzimek védik meg, amelyek semlegesítik a hatóanyagokat, még mielőtt azok találkoznának az egyébként sebezhető streptococcusokkal.

Egy másik teória szerint a penicillin akkor hatástalan, ha a baktériumpopuláció már akkorára növekedett a torokban, hogy a túlnépesedés miatt csökken a szaporodás üteme. Mivel a penicillin a baktériumok sejtfalképződését gátolja, elsősorban a növekedési szakaszban hatékony, nem pedig akkor, amikor a baktériumok viszonylag "alvó" állapotban vannak.

Egy harmadik elképzelés igen egyszerűen a pácienseket tartja felelősnek a kezelés sikertelenségéért mondván, hogy a betegek nem veszik be az összes előírt gyógyszert, mert már akkor abbahagyják a gyógyszerszedést, amikor jobban érzik magukat, így az antibiotikumnak nincs elég ideje elpusztítani az összes kórokozót.

Megint egy másik elmélet szerint a Streptococcus pygenes azért menekül meg a gyógyszerek elől, mert egész egyszerűen eltűnik előle: sejtekbe bújva vészeli át az antibiotikum támadását, a sejteken belül ugyanis a hatóanyagnak sokkal kisebb a koncentrációja. A The Lancet most izraeli kutatók cikkét közölte, amelyben komoly érveket hoztak fel ezen utóbbi elmélet mellett.

A vizsgálatokban a Tel-Avivi Egyetem orvosi karának kutatói Revital Neeman vezetésével 67 pácienstől vettek mintát a torkukban élő tenyészetből, még az antibiotikumos kezelés előtt. Ezt követően a prtF-1 jelű génre tesztelték a streptococcusokat. Ez a gén egy fibronectin-kötő protein (F1-protein vagy prtF-1); a baktérium ennek segítségével tud rátapadni a légutak hámsejtjeire, illetve ezzel képes behatolni a sejtek belsejébe.

Neeman és kollégái megállapították, hogy míg szemmel láthatóan mind a 67 páciens meggyógyult, 13 páciens torkában továbbra is kimutatható volt a Streptococcus pyogenes, az antiobiotikus kezelés ellenére is. Ebből 12 esetben (90 százalék) a kutatók azt észlelték, hogy a baktériumban megtalálható a prtF-1 gén.

Ezzel szemben akikben teljesen sikerült elpusztítani a baktériumokat, azok közül csak 30 százalékban volt jelen ez a gén. "Kutatásaink alapján feltételezhető, hogy a kórokozók bejutottak a sejtekbe az F-1 protein segítségével, és ez okozta, hogy a tünetmentes betegek továbbra is hordozók maradtak" - állapították meg a csoport tagjai.

Megjelent: The Lancet

streptococcus, antibiotikum, baktérium

2002-07-31 23:08:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop