Hirdetés

Az antibakteriális szerektől a markukba röhögnek a baktériumok

A túlzottan óvatos szülőknek és a megszállott tisztogatóknak Stuart Levy, a Tufts University mikrobiológusa meglepő tanácsot ad: nem igaz, hogy a tisztaság fél egészség.

Bacterialis fertőzések, Bacterialis fertőzés, Bacterialis infectio, rezisztencia, resistencia, triclosan, szappan |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Toner, M.

A szappan és a víz rendben van, de a súrolószer-csodák és citrom illatú fertőtlenítőszerek világában egy kis számú, de egyre növekvő kutatói csoport azt tanácsolja, élljenek az amerikaiak egy kicsivel nagyobb koszban. Levy valójában azt mondja, hogy egy csillogó-villogó, baktériummentes háztartásban is ott lapulhat az ország következő közegészségügyi katasztrófájának okozója, veszélyeztetheti a gyerekek egészségét, pedig a szülők épp erre helyeznek olyan óriási hangsúlyt.

"Az elmúlt néhány évben robbanásszerűen megnőtt az antibakteriális hatású háztartási tiszítószerek forgalma - mondta Levy Atlantában egy nemzetközi konferencián. - Amikor a 90-es évek közepén elkezdtük ezeket a termékeket vizsgálni, még csak alig volt pár fajta belőlük. Most már több mint 700 féle ilyen termék létezik. Bajban vagyunk, ha olyan háztartást kell keresni, amelyikben nem használnak ilyen szert."

A baktériumellenes szerek valaha csak a tisztítószerekre korlátozódtak, ma már találunk antibakteriális szerrel impregnált toalettpapírt, szappant, fogkefét, törülközőt, matracot, párnahuzatot, nyársat, vágódeszkát, plasztik hűtőedényt, kelmét és műanyag gyerekjátékot.

Levy, az American Society for Microbiology volt elnöke szerint a hagyományos fertőtlenítőszerekkel - alkohol, klór és hidrogénperoxid - szemben a legtöbb új termék egy állandó antibakteriális és gombaölő szert, a triclosant tartalmazza, amely a gyártók szerint biztosítja a vásárlók által kívánt "tartós védelmet".

A triclosant vagy 30 éve használják hatásosan a kórházakban fertőtlenítőszerként, de Levy szerint komoly közegészségügyi kockázattal jár gyors elterjedése a háztartásokban.

A vegyi anyag ilyen széleskörű alkalmazása ideális lehetőséget teremt az ellenálló baktériumok megjelenése számára, amelyek rezisztensek nemcsak a triclosannal, hanem az általánosan használt egyébb antibakteriális szerekkel szemben is. Az amerikai fogyasztók tisztaságmániájukkal hozzájárulnak a máris komoly problémát jelentő, antibiotikumokkal szemben ellenálló mikróbák létrejöttéhez.

Laboratóriumi körülmények között alacsony volt a triclosan tartalmú háztartási fertőtlenítőszerekkel szemben a mutáns baktériumok rezisztenciája, de az egészségügyi szakemberek szerint nem tudható, mi történik a valós világban.

Az American Medical Association-t annyira foglalkoztatja a dolog, hogy megkérte az FDA-t, kívánja meg a triclosan-gyártóktól annak bebizonyítását, valóban elpusztítják-e a baktériumokat. Miután Svédországban a szert az anyatejben is kimutatták, a svéd hatóságok szigorúbb intézkedéseket és ellenőrzést fontolgatnak.

"Nem azt mondjuk, hogy ezek a termékek veszélyesek, de csak mintegy öt éve használjuk őket széles körben, így most kell utánanézni - mondja Levy. - Egyre több és több ilyen szert gyártanak. Az emberek nem tudják, hogyan hatnak ezek, és ráadásul egyre kevésbé van választásuk."

Az ipar szerint a vásárlók valóban tömegesen választják az antibakteriális szereket, csak kézmosószappanból 400 millió dollár értékben forgalmaztak az elmúlt esztendőben.

"Társadalmunk egyre jobban törődik a baktériumok okozta fertőzések igenis valós fenyegetésével - mondja Ed Kavanaugh, a Cosmetic, Toiletry és Fragrance Association elnöke. - A baktériumölő termékek lényeges részei a megfelelő higiénés gyakorlatnak. Az antibakteriális személyes tisztasági termékek külön védelmet nyújtanak a fogyasztóknak otthonukban, és az orvosoknak, ápolóknak a kórházkaban."

Levy, az Alliance for the Prudent Use of Antibacterials alapítója azonban attól tart, hogy a baktériumölő háztartási termékek gyors terjedése hátborzongatóan hasonlít ahhoz a hibához, amelyet az orvosok és a kórházak az elmúlt 50 évben az antibiotikumok terén elkövettek.

A penicillin 1940-es években történt felfedezése óta az antibiotikumok túlzott és helytelen használata oda vezetett, hogy a kórokozó baktériumok ellenállókká váltak a gyógyszerek valamennyi főbb csoportjával szemben. A kórházakban bekövetkezett kis, de egyre növekvő számű elhalálozások olyan baktériumok következtében fordulnak elő, amelyekre ma már nincs gyógyszer.

Levy szerint részben az ilyen szuperbaktériumoktól való félelem a felelős az antibakteriális szerek mániákus fogyasztásáért. A csíramentes háztartás nemcsak hogy igen pazarló dolog, de hosszú távon veszélyeztetheti a benne felnövekvő gyerekek egészségét.

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az asztma, az allergiák, az ekcéma és más betegségek épp a "ragyogóan tiszta" háztartásokban felnövekedett gyerekek körében gyakoriak, mert a szülők megakadályozták, hogy a gyerek a bakteriális fertőzések széles körének ki legyen téve.

"A piszok a környezetben valójában elengedhetetlen az ember immunrendszerének normális fejlődéséhez - mondja Levy. - Azok a szülők, akik valóban aggódnak gyerekeik egészégéért, ne feledjék azt a kérdést, mennyire legyen tiszta valami. A legtöbb esetben a válasz: ‘szappan-víz-tiszta’, nem pedig vegytiszta."

Megjelent: Cox News Service

Bacterialis fertőzések, Bacterialis fertőzés, Bacterialis infectio, rezisztencia, resistencia, triclosan, szappan

2002-07-31 17:25:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop