Gyógyító láz
A lázas beteg ellátása

Télen sok gyerek gyakran náthás, köhög és lázas. Előző számainkban a nátha és a makacs köhögés házi kezelési lehetőségeiről már ejtettünk szót. Most a láz csillapításához adunk tippeket, illetve átnézzük, mikor nem célszerű elnyomni testünk öngyógyító folyamatának e természetes módját.

láz, hőemelkedés | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(2):42-43   Celsus Kft. | Szőke, H.
A láz során megnövekedett hőtermelést az egész testben felgyorsult anyagcsere-folyamatok és a bőr vérkeringésének csökkenése okozza. Ezért sápadt a gyerek és hideg a bőre kezdetben. Szélsőséges esetben rázza a hideg, reszketnek az izmai. Ez addig tart, amíg a láz a szervezet által célba vett magasságot el nem éri. Jó néhány betegségnél a gyógyuláshoz a láz nyújtja a legnagyobb segítséget. Ezért ilyenkor minden más testfunkció háttérbe szorul. Ahány gyerek, annyiféle tünettel tarkított láz. Nos, mit tehetnek a szülők? Először is némi biztonságérzetre, gyakorlatra van szükség a láz megítéléséhez. A biztonsághoz pedig tapasztalat és bizalom szükséges. Ha bizonytalanok vagyunk, és félünk, az rossz a gyereknek. Ezért inkább kérjünk tanácsot az orvostól.

Mikor mit tegyünk?

• Ha a végtagok – különösen a térdhajlatban – hidegek, és a hőmérő 38,5 °C-ot mutat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a láz még tovább fog emelkedni. A szervezet még nem tud elegendő hőt leadni a periférián. Amíg a láz így emelkedik, semmi esetre se végezzünk hűtő lábszárborogatást! Hasznosabb, ha a csuklókat meleg árnikaesszenciával vagy citromlével borogatjuk. Ezenkívül takarjuk be melegen a gyereket, és kínáljunk neki kevés teát.

Figyelem! A végtagok csak akkor melegszenek fel, amikor a láz már nem emelkedik tovább, és a szervezet gondoskodni akar a felesleges hő leadásáról.

• Ha a végtagok már teljesen átmelegedtek, akkor 39 °C felett indokolt a hűtő lábszárborogatás. Ez segíti a szervezetet abban, hogy a bőrön keresztül leadhassa a felesleges hőt. Ilyenkor, valamint a láz emelkedésének utolsó fázisában jótékony hatásuk van a természetes anyagokból készült lázcsillapító kúpoknak (Chamomilla comp., Aconitum/China comp., Viburcol).

Fontos! Hűvös lemosást, langyos fürdőt akkor alkalmazzunk, ha nem kellemetlen a gyereknek. Ügyelni kell arra is, hogy a felesleges hőtől megszabadulhasson a szervezet. Lazábban takarjuk be a gyereket, mint a láz emelkedésekor.

Ha 40 °C fölé emelkedik a láz és a gyerek végtagjai még mindig hidegek, hívjuk fel az orvost. Ha nem érhető el, adjunk a gyereknek lázcsillapító kúpot, és vigyük be a kórházba.

 • Ha lázgörcs lép fel és a gyerek egész teste forró, becsavarhatjuk langyos vizes törülközőbe, és vigyük orvoshoz.
 • A láz emelkedését általában rossz közérzet kíséri, a gyerekek néha hánynak is. Gyakori a fejfájás, hasfájás, ami alábbhagy, ha a láz elérte csúcspontját. Ezért semmiképp se erőltessük az evést, csak egy kis langyos teát kínáljunk.
 • Mit adjunk enni hasmenés nélküli magas láznál? Sok folyadékot (teát vagy feles tejet kevéske cukorral, esetleg langyos, hűvös, hígított meggy-, kökény-, citrom-, narancslevet), könnyű ételeket krumpli nélkül, kevés zsírral és fehérjével. Ne adjunk olajos magvakat, csokoládét és hasonlókat.

Jó tudni!

Lázzal járó tünetek lehetnek:

 • sápadtság vagy kipirult arc
 • hidegrázás, reszketés, görcs
 • aluszékonyság, kábultság, félrebeszélés
 • izgatottság, ingerlékenység, kiabálás
 • fokozott fény-, hang-, szagérzékenység
 • étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájás
 • szomjúság, szomjúságérzés hiánya
 • fejfájás, izom-, ízületi fájdalom

Veszélyes-e a lázgörcs?

Amikor a gyerek epilepsziához hasonlóan hirtelen eszméletét veszti, akár görcsöl, akár nem, hívjunk orvost hozzá, vagy a lehető leggyorsabban vigyük kórházba. Egy pillanatra se hagyjuk magára.

Ha az orvos nem talál komolyabb bajt, akkor a gyereknek talán csak kiadósalvásra van szüksége. Ha a lázgörcs megismétlődne, görcsoldó kúpot kell adni.

Figyelem! Ha a görcs 1–5 perc múlva magától vagy a görcsoldó gyógyszertől – további öt percen belül – sem oldódik, azonnal menjünk kórházba!

Az esetek többségében a lázgörcs nem súlyos dolog. Száz gyerekből csak egy-kettőnél jelenti későbbi epilepszia első tünetét. A lázgörcsök nem okoznak epilepsziát. Ám fordítva már sokkal gyakoribb: az epilepsziára való hajlam először lázgörcsként jelentkezhet. Lázcsillapítóval semmiképpen sem előzhetjük meg az esetleges később kialakuló epilepsziát. Lázgörcsre hajlamos és epilepsziás gyerekeknél ezért megelőző jellegű, homeopátiás alkati kezelést ajánlunk, ami lehetővé teszi, hogy még epilepsziás gyerekeknél is elkerüljük a lázcsillapító kúpok vagy tabletták használatát.

Az első életévben elég gyakori jelenség a lázgörcs, ugyanis az agy ekkor még éretlensége folytán lényegesen érzékenyebb a testhőmérséklet megemelkedésére, mint később, vagyis alacsonyabb gyermekkorban a görcsküszöb. Az EEG közvetlenül a lázgörcs után könnyű, közepesen súlyos elváltozást mutathat, amely azonban 14 nap alatt teljesen eltűnik.

Ha a gyereknek volt már lázgörcse:

 • Megfelelő antropozófiás és homeopátiás alkati szerrel megpróbálhatjuk a szervezet reagálóképességét befolyásolni. Ennek kiválasztásához orvosi segítség szükséges.
 • Magas láz esetén ne izgassuk a gyereket mindenféle lázcsökkentő eljárással. Homlokát – mely elsőként lesz meleg – enyhén citromos, nedves kendővel hűtsük.

A láz segíti a lelki fejlődést

A láz a hőháztartás krízisszerű megváltozását jelzi. Ennek különböző oka lehet. Gyerekeknél például a születésnapi zsúr, hosszú utazás, időjárási front, meghűlés vagy fogzás. Mindez túlterhelheti a zsenge szervezetet, és lehetővé teheti kórokozók megtelepedését és behatolását.

A vírusok és baktériumok szaporodásához – azaz a szervezet károsításához – a 33–35°C az optimális hőmérséklet, ami a test lehűlésekor alakul ki. Eszerint a láz (39–40°C-nál), segítségével a szervezet hatékonyabban pusztítja a vírusokat és baktériumokat, illetve akadályozza szaporodásukat.

Tehát:a láz természetes fegyver szervezetünk számára a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

A test védekező mechanizmusai közül jó néhány csak láz hatására aktiválódik. Az antibiotikumok és a lázcsillapítók megakadályozzák, hogy testünk maga vegye fel a küzdelmet a betegséggel, csak akkor érdemes bevetni ezeket, ha a szervezet nem képes megbirkózni a fertőzéssel. Ráadásul az antibiotikumok hatástalanok a gyakoribb vírusfertőzésekkel szemben.

A láznak és a hőszabályozásnak van lelki-szellemi oldala is. A meleg lelki és szellemi aktivitás kifejezője is. Melegség önti el az ember szívét, ha régi jó baráttal találkozik, és tűzbe jövünk egy jó ötlettől. Ám szörnyűség láttán meghűl bennünk a vér, a haragtól meg „jeges lesz a hangulatunk”.

Az antropozófia szerint az emberi én fizikai hordozója a hőszervezet. Mivel minden betegség a hőháztartás megváltoztatásával is jár, az én közvetlen érintettje és részese a történéseknek. Ezért van gyerek, akinek „soha” sincs láza, van akinek lassan, alig-alig emelkedik a hőmérséklete, s van akinek percek alatt igen magasra felszökik a láza. Vannak családok, ahol minden gyerek a legkisebb szellőtől is ágynak dől, míg a szomszéd gyerekek még vígan pocsolyáznak a kertben. Egy fél év múlva aztán fordul a kocka. Azokat pedig, akik csak a szezon végére fáznak meg, a fertőzés sokszor sokkal jobban ledönti a lábukról, mint a többieket.

A felnőtteknél még más különbségek is vannak. Aki szívesen, keményen, de kiegyensúlyozott ritmusban dolgozik, sokkal ritkábban náthás, mint aki gyakrabban kénytelen lazítani a túlhajszoltság miatt. Aki egész énjével dolgozik, és örömét leli a munkában, serkenti hőszervezetét, ami immunizáló hatású is. A pozitív érzések, mint a tettrekészség, lelkesedés, bizalom, szerelem, serkentik az immunrendszert; a stressz, düh, félelem, kedvetlenség, lehangoltság pedig gyengíti.

A lázzal járó fertőzések során az ember szellemi-lelki lénye átmenetileg jobban aktivizálódik a testben, és így megkísérli pótolni a szunnyadó lelki aktivitást. Ezt támasztja alá az is, hogy lázas fertőzés után a szülők gyakran új vonásokat fedeznek fel a gyereken. A láz segítségével a gyerek saját énje is teljesebben ki tud bontakozni. Egyes krónikus betegségek, például a csecsemőkori ekcéma vagy az asztma, egy-egy lázas megbetegedés után javulást mutatnak.

A lázas betegség során fellépő súlyveszteség gyors visszahízása is arra utal, hogy ilyenkor a test bizonyos fokig átépül. A gyerek öröklött anyagainak egy részét lebontja, és saját hőszervezetének irányításával újra rendezi, újra felépíti.

Tehát a láz testi hatását a nevelés jó lelki hatásához hasonlíthatnánk: a gyerek saját erejéből tanul meg valamit. Helytelen állandóan azt hajtogatni: „Ezt csináld, ne azt – ezt nem szabad, az nem helyes!” Ám a lázas fertőzéseknél sok szülő épp ezt teszi: alig emelkedik a gyerek hőmérséklete 37,5° C fölé, máris beadja a lázcsillapító kúpot és rögtön jön hozzá még az antibiotikum is. A testnek így kevés esélye marad arra, hogy szabadon felvegye a harcot a betegséggel. Az ilyen szervezet később komoly betegségeknél sem lesz elég „gyakorlott”, „rugalmas” és „erős”, hogy megbirkózzon a bajjal.

Ezért aki a betegségek kezelésénél a gyerek fejlődésének állomásait tartja szem előtt, az ugyanúgy elutasítja a lázcsillapítók válogatás nélküli beadását, mint azok feltétel nélküli elutasítását.

dr. Szőke Henrik

| láz, hőemelkedés
2003-01-31 00:37:56
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop