Hol bújnak a bacillusok a szállodában?

A tévé távirányítója és az ágy melletti lámpa kapcsolója a legszennyezettebb, míg a fürdőszoba kilincse a legkevésbé szennyezett tárgyak között volt abban a felmérésben, amelyben szállodai szobák baktériummal való szennyezettségét vizsgálták amerikai kutatók.

| InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Houstoni Egyetem munkatársai az Egyesült Államok három államának (Texas, Indiana, Észak-Karolina) kilenc szállodájában vettek mintákat a szobák különböző pontjairól, majd laboratóriumban ellenőrizték, hogy mekkora volt baktériumszennyezettségük.

A legtöbb baktériumot a szobákon belül a tévé távirányítóján és az ágy melletti lámpa kapcsolóján találták. Mint Jay Neal, az egyetem mikrobiológusa elmondta, az otthoni távirányítókon is hasonlóan sok baktérium lehet, ám egy szállodai szobában idegen kórokozókkal lehet találkozni, amelyek nagyobb valószínűséggel okoznak betegséget.

Összességében a legszennyezettebbnek a felmosó eszköz, különösen a rongy (mosófej) bizonyult: annak révén egyik szobából a másikba is átkerülhetnek a kórokozók.

Egy-egy szobán belül a legkevesebb baktérium az ágyak fejtámláján, a függönybehúzó rúdon és - meglepő módon - a fürdőszobai kilincsen volt. Összességében 2-10-szer több baktériumot - köztük veszélyesebb, koliform baktériumokat is - találtak a különböző szállodai szobákban a kórházi kórtermekhez engedélyezett számhoz képest.

Fontos azonban tudni, hogy a kórokozók jelenléte nem feltétlenül okoz betegséget: egészséges immunrendszerű ember számos baktériummal találkozik a mindennapokban, amelyektől nem betegszik meg.

| baktériumok, baktériumszennyezettség, szálloda
2019-07-08 10:04:57

Web Design & Development Prowebshop