Hirdetés
Hirdetés

Klór vagy ecet?

A klór (hipó) hatásos fertőtlenítőszer, de árt a tüdőnknek, és előállítása a környezetet is szennyezi. Jó-e helyette az ecet?

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K

íkép:  sxc.hu  

Aki használt már klórt tartalmazó tisztítószert az élősködők ellen a konyhapulton, a vágódeszkán, a WC-kagylóban vagy bárhol másutt, az tudja, milyen kellemetlen, amikor alig kapunk levegőt. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint viszont ez az egyetlen szer, amellyel meg lehet előzni az ételmérgezéseket, és sokan esküsznek rá a fürdő tisztításakor is, mondván, mással nem lehet eltávolítani a penészfoltokat.

Klóros tisztítószerek

Érvek a klór mellett

A klór rendkívül hatásos baktériumölő szer. Megöli az olyan kórokozókat is, mint például az oly sok fertőzésért felelős E. coli baktérium. Egy a négyhez arányban hígítva használják.

Ellenérvek

A klóros vegyszerek előállításánál rákkeltő dioxin, valamint az agyra káros higany kerül a levegőbe. Ha gyerek van otthon, különösen óvatosan kell eljárni ezekkel a tisztítószerekkel, az Egyesült Államokban például 2007-ben 14 400 hat évnél fiatalabb gyereket mérgezett meg a klóros tisztítószer.

Ecet

Érvek az ecet mellett

Az üzletben kapható legtöbb ecet 5 százalék ecetsavat tartalmaz, ennek már elegendő a fertőtlenítő hatása. Az ecet, különösen sóval és hidrogénperoxiddal együtt szintén alkalmas az E. coli egyes törzseinek elpusztítására. Hatásos a penész ellen is. Előállítása nem terheli meg annyira a környezetet, és bár szórós szagú, korántsem annyira, mint a klór.

Ellenérvek

Az ecetet élelmiszer-biztonsági szempontból nem vizsgálták még olyan alaposan, mint a klórt. Bár ajánlható általános tisztításra, jó lenne, ha többet tudhatnánk baktériumölő hatásáról.

Ha egy átlagos háztartás takarításáról van szó, az ecet alkalmas a legtöbb kórokozó elpusztítására. Ha az ecet nem lenne elég, tisztítószeres forró vízzel is mossuk le a felületeket. A klórt csak a végső esetben használjuk, ügyeljünk a hígításra (1:4), és arra, hogy megfelelő legyen a helyiség szellőzése.

A klóros tisztítókat soha ne használjuk együtt más szerekkel, még ecettel se, mert mérgező gőzök szabadulhatnak fel. Ez különösen azért fontos, mert sok tisztítószeren nincs pontosan feltüntetve az összetétel, így előfordulhat, hogy ammónia-alapú, ami a klórral együtt mérgező gázt alkot.

Amikor az ecet a legjobb

  • A zöldségek és gyümölcsök mosásakor, esetleg utólagos hidrogénperoxidos lemosással kombinálva
  • Penész a fürdőszobában
  • Vágódeszkák lemosására. Használunk külön deszkát a zöldségeknek és a húsféléknek.
    A közhiedelemmel ellentétben a fából készült vágódeszkákon kevesebb a baktérium, mint a műanyagon, nem utolsósorban azért, mert a fa deszkát betehetjük a mikróba.

Még egy jó tanács!

Dobjuk ki a mosogatószivacsot örökre, és használjunk helyette inkább mosható törlőruhát, rongyot, sokkal higiénikusabb.

| fertőtlenítés, ecet, klór, tisztítószer
2023-09-22 14:15:53
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop