Mennyire fontos a kézmosás?

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. Ennek megakadályozására a legjobb a kézmosás, ez az egyszerű dolog, amiről mégis sok mindent nem tudunk, és nem is gyakoroljuk kellően.

fertőzés, kézmosás, kórokozó, szappan | InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.
Kezünk nap mint nap számos szennyezett felülettel érintkezik. És ha véletlenül megérintjük az arcunkat, a kórokozók a szemünkön, orrunkon vagy szájunkon keresztül bejuthatnak a szervezetünkbe. A kórokozókat kézfogás útján is terjeszthetjük, de úgy is, ha valaki megfog utánunk valamit.

Ahhoz, hogy a kórokozók az egyik embertől a másikhoz eljussanak, a következőkre van szükség:

1. A kórokozók jelenléte – kórokozók lehetnek valakinek a testén, a levegőben, egyes felületeken vagy testnedvekben, például az orr- vagy szemváladékban és nyálban.

2. A kórokozók ellen nem védett személy kapcsolatba kerül velük – ez történik, ha megérintjük például a számítógép billentyűzetét miután egy náthával vagy más betegséggel fertőzött egyén hozzányúlt, vagy ha valaki ránktüsszög vagy köhög.

3. Ez az érintkezés fertőzéshez vezet – ha a kórokozók a kezünkről az orrunkba, szájunkba vagy a szemünkbe kerülnek.

Kórokozók mindenütt megtalálhatók, az olyan mindennapos használati tárgyakon, mint a telefon, a kilincs, a fogkefe vagy a vízcsap, de a legnagyobb számban éppen a kezünkön. Logikus tehát, hogy gyakori kézmosással számos fertőzésnek elejét vehetjük.

Hogyan mossunk kezet?
  • Először is nedvesítsük be a kezünket, majd használjunk szappant. Szakemberek a közönséges, nem antibakteriális szappant ajánlják.

  • Dörzsöljük össze a kezünket 15-30 másodpercig. Ügyeljünk arra, hogy megmossuk a csuklónkat, az ujjaink közét és a körmünk alatt is. Ha időnk engedi, használjuk körömkefét.

  • Öblítsük le kezünket bő vízzel, és utána használjunk tiszta és száraz törülközőt.

  • Nyilvános illemhelyen papírtörülközővel zárjuk el a vízcsapot, az ajtót pedig inkább a vállunkkal nyissuk ki, vagy papírtörülközővel fogjuk meg a kilincset.
Naponta több ízben is kezet kell mosni – de feltétlenül tegyük meg evés előtt és után, a WC használata után, valamint nyers hús, mosatlan zöldség vagy szemét érintése után. Fontos, hogy a köhögést, tüsszentést vagy a háziállatokkal való játékot is kézmosás kövesse.

Legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő arra az esetre, ha nincs lehetőségünk vízzel-szappannal kezet mosni.


| fertőzés, kézmosás, kórokozó, szappan
2020-02-28 12:44:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop