Hirdetés

Számítógépekkel a járványok ellen

Az Egyesült Államokban egy újfajta kezdeményezéssel segítik a járványok és a bioterrorizmus elleni harcot.

járványok, bioterrorizmus, MIDA, National Institutes of Health |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A MIDAS-programban a számítógépes modellezési technikák kifejlesztésével elemezik a járványok kirobbanását, akár természetes úton keletkeztek, mint pl. a SARS, akár szándékosan, mint egy bioterrorista támadás. A MIDAS-programot (Models of Infectious Disease Agent Study), a National Institutes of Health támogatja.

Négy ösztöndíjat adtak ki a témában, 5 év alatt összesen 28 millió dollár értékben. Az első hármat a fertőző betegségek okozta járványok és az azokra adott közösségi reakciók tanulmányozására szolgáló matematikai modellek, a negyediket 9,5 millió dolláros értékben a központi adatbázis elkészítéséért.

A számítógépes modellektől azt várják a közegészségügyi intézet szakemberei, hogy segítenek meghatározni a betegségek terjedésének feltárására, ellenőrzésére és megelőzésére irányuló legjobb stratégiákat.

A MIDAS-program keretében a tudósok interdiszciplináris csoportokat alkotnak, amelyek szakterületei a matematikától és az informatikától az epidemiológián és genetikán át a közegészségügyig terjednek.

„A MIDAS nemcsak felkészít a fertőző betegségek okozta járványokra, hanem lehetővé teszi, hogy az azokra adott válasznak is aktív részesei lehessünk” – mondja a közegészségügyi intézet igazgatója.

MedicalNet
járványok, bioterrorizmus, MIDA, National Institutes of Health

2005-06-10 10:35:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop