Mikor ír elő az orvos antibiotikumot?

Gyakran az orvosok számára sem könnyű csupán a tünetek alapján megállapítani, hogy a betegnek vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e. Legtöbbször a tapasztalat és a tudományos eredmények együttesét alkalmazzák a döntésnél, az alábbiakat figyelembe véve:

gyógyszer, antibiotikum, vírus, baktérium, fertőzés | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

Láz

Mindkét fertőzésre jellemző a hidegrázás és a láz, ilyenkor az orvos a vírusos influenza valószínűségével is számol, azaz, van-e éppen járvány vagy hányan jelentek meg aznap a rendelőben influenzás panaszokkal.

Mióta tart a betegség?

A vírusfertőzések egy ideig lappanganak, és átalakulhatnak például arcüreggyulladássá, amikor gyakran a baktériumok is részt vesznek a folyamatban. Ha a betegség viszonylag régóta tart, valószínűbb, hogy antibiotikumot kapunk. Azonban a hosszan tartó tünetek jobbára a vírusos fertőzés jellemzői, így ennek alapján nem lehet eldönteni, mi a tünetek oka.

A váladék színe

Vírusfertőzésnél általában áttetsző a váladék, baktérium jele a zöldes vagy sárgás köpet, orrváladék, ez azonban önmagában nem eléggé megbízható.

Torokfájás

A garaton látható fehér foltok baktériumfertőzésre jellemzők, ilyenkor jogos az antibiotikum adása. A legtöbb nátha is torokfájással kezdődik, és ha nem járul hozzá például orrfolyás, lehet, hogy streptococcus-fertőzésről van szó. Ez esetben is antibiotikum a kezelés.

Tenyésztés, laboratóriumi vizsgálat

Ez a fertőzés oka kimutatásának biztos módja. A tenyésztés eredményére néhány napot várni kell, de létezik antigén gyorsteszt is.

| gyógyszer, antibiotikum, vírus, baktérium, fertőzés
2018-11-28 17:27:58


Oltásellenesség

Az oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság sérülékennyé teszi a társadalmakat egy globális felmérés szerint.


Rendelkezésre áll az oltóanyag a fiúk HPV-oltására

Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinat...


Hogy ne a kórházban betegedjünk meg

Az esti híradó bizonyosan beszámol az aznapi autóbalesetekről vagy gyilkosságokról, de a kórházban szerzett fertőzésben elhunytak története nemigen kerül be a vezető...


Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótáj...


Malária elleni oltókampány

Megkezdődik Malawiban a világ első maláriaellenes oltókampánya gyerekek számára - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes programkoordinátora.