Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » Gombafertőzések »

A Candida-fertőzésről ismét

A meglehetősen gyakori fertőzést egy élesztőgomba, a Candida albicans okozza. A gomba kis mennyiségben állandóan a szervezetünkben van, ám a baktériumokkal való megfelelő egyensúlya miatt általában nem tud túlzottan elszaporodni, de ha mégis, akkor Candida-fertőzésről beszélünk. Különösen fogékonyak az AIDS-betegek.


A sütőtök-fehérje legyőzheti az élesztőgomba-fertőzéseket

Dél-koreai kutatók szerint a sütőtök héjában olyan fehérje található, ami gombaölő hatása révén eredményesen felhasználható a közönséges élesztőgomba-fertőzések ellen. A tök kérgéből kivont, úgynevezett Pr-2 fehérje hatásos lehet a hüvelyi gombás megbetegedések, a pelenka-kiütés, és más, élesztőgombák okozta megbetegedések ellen is.


Sporotrichosis

A sporotrichosis (ejtsd: sporotrikózis) nevű fertőzést a Sporothrix schenckii nevű gomba okozza. A Sporothrix rózsabokrokon, borbolyán, tőzegmohán, és más talajlakó növényeken telepszik meg. A gazdálkodók, kertészek és növénynemesítők fertőződnek a leggyakrabban. A fertőzés elsősorban a bőrt és a környező nyirokereket érinti, előfordulhat azonban a tüdő és egyéb szövetek megbetegedése is. Tünetek és kórisme A bőr és a környező nyirokerek fertőzése jellegzetesen az egyik ujjon egy apró, nem érzékeny csomócska formájában jelentkezik, mely lassan növekszik, majd kifekélyesedik. Néhány napon vagy héten belül a fertőzés az ujj elvezető nyirokerei mentén a kézen és a karon keresztül a nyirokcsomókig terjed, csomócskákat és fekélyeket képezve. Általában egyéb tünet nem jelentkezik. A tüdő fertőződése enyhe mellkasi fájdalommal és köhögéssel járó tüdőgyulladáshoz vezethet, elsősorban azoknál, akiknek valamilyen más tüdőbetegségük, pl. emfizémájuk (tüdőtágulás) is van. Ritkábban a fertőzés a szervezet egyéb részein is megjelenhet, így a csontokban, ízületekben, izmokban és a szemben; nagyon ritka esetben kialakulhat a lép, máj, vesék, nemi szervek és az agy fertőződése is. A jellegzetes csomók és fekélyek láttán felmerül a sporotrichosis gyanúja. A diagnózist a fertőzött szövetekből kitenyésztett és azonosított Sporothrix gomba támasztja alá. Kezelés A bőr fertőzése nagyon lassan terjed, és csak ritkán végzetes kimenetelű; szájon át szedhető itrakonazollal kezelik. Másik lehetőségként kálium-jodid adható, mely azonban kevésbé hatékony, és legtöbb esetben mellékhatásokkal jár, így bőrkiütést, orrfolyást, és a szemek, száj és a garat gyulladását okozhatja. Az életet veszélyeztető, egész testre kiterjedő fertőzés esetén amfotericin B-t szokás adni, de a szájon át szedhető itrakonazol hatása ugyanolyan jó vagy még jobb, amint azt egyre több vizsgálat is kimutatta.


Hisztoplazmózis

A histoplazmózist a Histoplasma capsulatum nevű gomba okozza, mely elsősorban a tüdőt betegíti meg, de néha az egész szervezetre is kiterjed.


Coccidiodomycosis

A coccidiodomycosis (ejtsd: kokcidioidomikózis; San Joaquin-láz, völgyi láz) a Coccidioides immitis nevű gomba okozta fertőzés, mely általában a tüdőt érinti.


Candidiasis

A candidiasis (ejtsd: kandidiázis; candidosis, moniliasis) olyan fertőzés, melyet a Candida fajok valamelyike, elsősorban a Candida albicans okoz. A száj és a hüvely nyálkahártyájának fertőzése egészséges emberekben is előfordul. Cukorbetegeknél, az AIDS-betegek esetében és terhes nőknél azonban sokkal gyakoribb és makacsabb.


Blasztomikózis (blastomycosis)

A blasztomikózis (észak-amerikai blasztomikózis, Gilchrist-betegség) a Blastomyces dermatitdis gomba által okozott fertőzés.


A hangszerében elszaporodott penészgomba végzett a dudással

Éveken át nem tisztította meg hangszerét egy brit zenész, aki muzsikálás közben belélegezte a duda belsejében elszaporodott penészgombát, ...


Hatásos gombaellenes gyógyszer készíthető a trópusi húsevő növényből

Hatékony gombaellenes gyógyszer alapanyagául szolgálhat egy indiai húsevő növény, a trópusi kancsókák családjába tartozó Nepenthes kha...


hirdetés