A hangszerében elszaporodott penészgomba végzett a dudással

Éveken át nem tisztította meg hangszerét egy brit zenész, aki muzsikálás közben belélegezte a duda belsejében elszaporodott penészgombát, és ez a halálát okozta - olvasható a Thorax című szaklap aktuális számában közzétett tanulmányban.


A Candida-fertőzésről ismét

A meglehetősen gyakori fertőzést egy élesztőgomba, a Candida albicans okozza. A gomba kis mennyiségben állandóan a szervezetünkben van, ám a baktériumokkal való megfelelő egyensúlya miatt általában nem tud túlzottan elszaporodni, de ha mégis, akkor Candida-fertőzésről beszélünk. Különösen fogékonyak az AIDS-betegek.


Hatásos gombaellenes gyógyszer készíthető a trópusi húsevő növényből

Hatékony gombaellenes gyógyszer alapanyagául szolgálhat egy indiai húsevő növény, a trópusi kancsókák családjába tartozó Nepenthes khasiana - állítják izraeli kutatók, akik vizsgálataikról a Journal of Experimental Biology című szaklapban számolnak be.


A sütőtök-fehérje legyőzheti az élesztőgomba-fertőzéseket

Dél-koreai kutatók szerint a sütőtök héjában olyan fehérje található, ami gombaölő hatása révén eredményesen felhasználható a közönséges élesztőgomba-fertőzések ellen. A tök kérgéből kivont, úgynevezett Pr-2 fehérje hatásos lehet a hüvelyi gombás megbetegedések, a pelenka-kiütés, és más, élesztőgombák okozta megbetegedések ellen is.


Ezerarcú betegség - Bélgombásodás

A tudósok körében még mindig vita tárgya, vajon a gombák - a bélflóra baktériumaihoz hasonlóan - természetes társbérlők-e az emberi bélcsatornában, avagy csak betolakodók...


Candida "újdonságok"

Ha a gomba-gondok le is kerültek a címlapokról, az e témához kapcsolódó kutatások tovább folynak. Az érintettek ugyanis egyre élénkebben érdeklődnek: kezelni kell-e vagy sem a bélgombásodást, s ha igen, akkor hogyan?


Én és a gombák
Az emésztőszervi gombásodás testi-lelki háttere

Az emésztőszervi gombásodást egészen mostanáig rendszerint önálló betegségnek tekintették, melynek felismerése a panaszok sokszínűsége miatt gyakran nem volt egyértelmű. Az időnkénti hasmenések, a felfúvódások, a fertőzések iránti fogékonyság, az asztma, az ekcéma, a neurodermitis, bizonyos pszichés tünetek, mint kedvetlenség vagy a depresszióra való hajlam többnyire Candida albicans jelenlétére utalnak - bár legtöbbször annak a következményei.


Gombák a bélben is
Tények és tévhitek a Candida-fertőzésről

Divattá vált a gombás fertőzés – vélik sokan. Szinte mindenki gombásodásra gondol elsőként, ha több édességet kíván, kicsit puffad, allergiás vagy fáradékonyabb. Lássuk, mennyi lehet ennek a valóságtartama!? Írásunkkal szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet és ráirányítani olvasóink figyelmét azokra a tényekre, melyekről eddig talán nem is hallottak…


Kandidiázis, moniliázis

A Candida albicans nevű gomba az emberi szájnak, bélnek, hüvelynek, sőt bőrnek is állandó lakója. Betegséget csak leromlott szervezetben, vagy széles hatósugarú antibiotikumok (Chlorocid, Tetran stb.) szedése után, valamint csecsemőkön és újszülötteken okoz.


Sporotrichosis

A sporotrichosis (ejtsd: sporotrikózis) nevű fertőzést a Sporothrix schenckii nevű gomba okozza. A Sporothrix rózsabokrokon, borbolyán, tőzegmohán, és más talajlakó növényeken telepszik meg. A gazdálkodók, kertészek és növénynemesítők fertőződnek a leggyakrabban. A fertőzés elsősorban a bőrt és a környező nyirokereket érinti, előfordulhat azonban a tüdő és egyéb szövetek megbetegedése is. Tünetek és kórisme A bőr és a környező nyirokerek fertőzése jellegzetesen az egyik ujjon egy apró, nem érzékeny csomócska formájában jelentkezik, mely lassan növekszik, majd kifekélyesedik. Néhány napon vagy héten belül a fertőzés az ujj elvezető nyirokerei mentén a kézen és a karon keresztül a nyirokcsomókig terjed, csomócskákat és fekélyeket képezve. Általában egyéb tünet nem jelentkezik. A tüdő fertőződése enyhe mellkasi fájdalommal és köhögéssel járó tüdőgyulladáshoz vezethet, elsősorban azoknál, akiknek valamilyen más tüdőbetegségük, pl. emfizémájuk (tüdőtágulás) is van. Ritkábban a fertőzés a szervezet egyéb részein is megjelenhet, így a csontokban, ízületekben, izmokban és a szemben; nagyon ritka esetben kialakulhat a lép, máj, vesék, nemi szervek és az agy fertőződése is. A jellegzetes csomók és fekélyek láttán felmerül a sporotrichosis gyanúja. A diagnózist a fertőzött szövetekből kitenyésztett és azonosított Sporothrix gomba támasztja alá. Kezelés A bőr fertőzése nagyon lassan terjed, és csak ritkán végzetes kimenetelű; szájon át szedhető itrakonazollal kezelik. Másik lehetőségként kálium-jodid adható, mely azonban kevésbé hatékony, és legtöbb esetben mellékhatásokkal jár, így bőrkiütést, orrfolyást, és a szemek, száj és a garat gyulladását okozhatja. Az életet veszélyeztető, egész testre kiterjedő fertőzés esetén amfotericin B-t szokás adni, de a szájon át szedhető itrakonazol hatása ugyanolyan jó vagy még jobb, amint azt egyre több vizsgálat is kimutatta.


1 |