A sütőtök-fehérje legyőzheti az élesztőgomba-fertőzéseket

Dél-koreai kutatók szerint a sütőtök héjában olyan fehérje található, ami gombaölő hatása révén eredményesen felhasználható a közönséges élesztőgomba-fertőzések ellen.

Candida, gombafertőzés, sütőtök | InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.

A tök kérgéből kivont, úgynevezett Pr-2 fehérje hatásos lehet a hüvelyi gombás megbetegedések, a pelenka-kiütés, és más, élesztőgombák okozta megbetegedések ellen is.

A Pr-2 a kísérletek során 10 kórokozó gombatörzs növekedését gátolta, köztük a Candida albicans-ét is, ami a hüvelygomba és a pelenkakiütés kórokozója. A kifejezett gombaölő hatás mellett a molekula nem befolyásolta jelentősen a baktériumok növekedését. Szakértők szerint jó esélyek vannak arra, hogy a fehérjéből gombaellenes gyógyszert állítsanak elő.

A tapasztalatok szerint a Pr-2 sok olyan gombatörzs növekedését is gátolta, ami a gabonaféléket fertőzve a mezőgazdaságban okozhat jelentős károkat. Úgy tűnik, a molekula a gombasejt falát vagy a sejtmembránt károsítva fejti ki hatását.

A föld számos országában léteznek olyan készítmények, amelyek a sütőtök előnyös hatásait használják fel, és számos vizsgálat született már az antibiotikus, antidiabetikus, vérnyomáscsökkentő vagy éppen daganatellenes hatás kimutatására.

| candida, gombafertőzés, sütőtök
2019-07-12 10:25:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop