Candidiasis

A candidiasis (ejtsd: kandidiázis; candidosis, moniliasis) olyan fertőzés, melyet a Candida fajok valamelyike, elsősorban a Candida albicans okoz. A száj és a hüvely nyálkahártyájának fertőzése egészséges emberekben is előfordul. Cukorbetegeknél, az AIDS-betegek esetében és terhes nőknél azonban sokkal gyakoribb és makacsabb.

Candidiasis, Candida, gomba, szájpenész | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A csökkent immunműködésű betegekben a gyakran kialakuló candidiasis az egész szervezetben szétszóródik. A keringésben a kórokozók (candidaemia) nagy valószínűséggel csökkent fehérvérsejtszám esetén - amit leukémia vagy más rákos megbetegedés kezelése okozhat - vagy olyankor jelennek meg, amikor egy véredénybe katéter van behelyezve. A szívbillentyűk fertőzése (endokarditisz, szívbelhártya-gyulladás) szívsebészeti vagy egyéb ereket érintő sebészeti beavatkozás következtében alakulhat ki.

Tünetek és kórisme

A betegség tünetei az érintett szervek szerint változnak. A szájüreg fertőzése (soor, szájpenész) például krémszerű, fehér, fájdalmas foltok képződésével jár. A nyelőcsőben kialakuló foltok megnehezítik a nyelést és a táplálkozást. A szívbillentyűk érintettsége esetén láz, szívzörej és lépmegnagyobbodás alakul ki. A retina (a szem belsejében lévő fényérzékeny ideghártya) fertőzése vaksághoz vezethet. A keringésbe (candidaemia) vagy a vesébe jutó kórokozók lázat, vérnyomásesést (sokkot) és csökkent vizelet-elválasztást okozhatnak.

A candida fertőzés jórészt már a tünetek alapján is felismerhető. A végleges diagnózis érdekében az orvosnak mikroszkóp alatt látnia kell a bőrmintán a gombát. A vér, illetve az agy-gerincvelői folyadék tenyésztése szintén kimutathatja a Candida gomba jelenlétét.

Kórjóslat és kezelés

Ha a candidiasis csak a szájüregben vagy hüvelyben jelenik meg, a gombaellenes szereket közvetlenül a fertőzött felszínre lehet helyezni, vagy szájon át flukonazol is szedhető. Az egész szervezetben szétszóródott candidiasis súlyos, progresszív és végzetes kimenetelű betegség lehet. Ezt a formát inravénás amfotericin B-vel szokás kezelni, de esetenként a flukonazol terápia is hatásos.

Bizonyos kórállapotok, (pl. a cukorbetegség) súlyosbíthatják a candidiasist, ezért a fertőzés meggyógyítása érdekében ezeket gyógyítani, illetve kezelni kell.

| Candidiasis, Candida, gomba, szájpenész
2009-02-11 10:01:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop