Gombák a bélben is
Tények és tévhitek a Candida-fertőzésről

Divattá vált a gombás fertőzés – vélik sokan. Szinte mindenki gombásodásra gondol elsőként, ha több édességet kíván, kicsit puffad, allergiás vagy fáradékonyabb. Lássuk, mennyi lehet ennek a valóságtartama!? Írásunkkal szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet és ráirányítani olvasóink figyelmét azokra a tényekre, melyekről eddig talán nem is hallottak…

Candida | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(2):37-39   Celsus Kft. | Balaicza, E.
Nem vitatható, hogy a gombás betegségek száma szerte a világon egyre gyakoribbá válik – különösen pedig az emésztőrendszeri fertőzéseké –, amelyhez nem csak a belek, hanem a szájüreg, a nyelőcső és a gyomor is hozzátartozik. A leggyakoribb okok az immunrendszer legyengülése és a túlzott gyógyszerszedés. Gomba ugyanis nap mint nap igen sok jut be szervezetünkbe – az étellel-itallal és a belélegzett levegővel. Ám ezek jó ellenálló képesség esetén kiürülnek, lebomlanak, és nem telepszenek meg. Ráadásul igen kis mennyiségben többféle gomba is hozzátartozik a test számára oly fontos mikroflórához.

A gombák – és itt főként a különböző élesztőgomba-fajtákra, elsősorban a Candida-törzsekre (C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis, C. krusei, C. guillermondii és a C. pseudotropicalis, C. lambica, C. colliculosa, C. famata, C. holmii, C. lipolytica C. inconspicua, C. lusitaniae…) gondolunk – a környezetünkben szinte mindenütt jelen vannak. Rendkívül ellenállóak, az extrém hőmérsékleteket is kibírják. Egy speciális enzimnek köszönhetően bizonyos körülmények között képesek a nyálkahártya szűrőrétegét áttörni, az immunrendszert legyengíteni és az egész szervezetet gombamérgekkel (mykotoxinok) elárasztani. Ennek „köszönhetően” a tünetek is igen szerteágazóak lesznek.

Gombásodásra hajlamosítanak:

 • tartós és rendszeres antibiotikum-szedés
 • hormontartalmú készítmény tartós és rendszeres szedése (fogamzásgátlók, szteroidok...)
 • legyengült immunrendszer (daganat, allergiahajlam, immunaktivitást csökkentő kezelések, cukorbetegség, AIDS, visszatérő fertőződések, vitaminhiány...)
 • toxinterhelés (környezetszennyező anyagok, élelmiszer-tartósítók, nehézfémek, amalgám...)
 • emésztési zavarok (epeürülési zavar, hasnyálmirigy-betegség, gyomor-, nyombélfekély...)
 • helytelen táplálkozási szokások (sok édesség, kevés rost, sok konzerv, kevés friss...), mesterséges táplálás
 • a bőr és a nyálkahártyák baktériumflórájának károsodása (antibiotikum, rossz emésztés, túl gyakori fürdés, bőrfertőtlenítő és túl lúgos szappanok rendszeres használata)
 • rossz higiéne
 • élvezeti szerek rendszeres használata: kávé, alkohol, dohányzás, kábítószer
 • promiszkuitás (szexuális kicsapongás)
 • nedves, sötét, rosszul szellőző közeg (egymásra fekvő bőrfelületek, hajlatok)
 • műszálas, műanyag, rosszul szellőző ruhanemű és cipő
 • nagyfokú és tartós stressz, bánat
 • túl gyenge énvédő mechanizmusok (ha valaki a saját érdekeit sem tudja megvédeni, nem tud nemet mondani...)
 • nagyfokú kimerültség, alvászavarok

KC: Csak legyengült ellenálló erejű embert fertőz meg!

A gombás fertőzések elsősorban a bőrt és a nyálkahártyát érintik. Átvihetjük őket egyik testrészről a másikra, például a végbélről a hüvelyre, vagy a szájról az ujjkörmökre – sőt, emberről emberre is terjedhet, ha a másik szervezet védekezőereje is legyengült!

Fontos! A penészgomba (G. penicillatum) a természetben is sok helyen előfordul, nedves helyiségekben, vagy a szobanövények földjén. Emellett olyan élelmiszereket támad meg, mint pl. a kenyér vagy a tésztaféleségek (főleg akkor, ha nejlonzacskóban vannak), a sajt, a lekvár és a gyümölcslevek. Gyakran már akkor jelen van, amikor kívülről még semmi sem látszik! De a gyümölcsök, a zöldségek és a saláták sem menekülnek meg előle. Penészgombákat az élelmiszeripar egyre gyakrabban használ néhány termék elkészítésekor. Például segítségükkel lesz laza és pelyhes a liszt, a gyümölcslevek készítéséhez használt gyümölcsök „előre összetörődnek” és néhány húsárunak is jobb lesz az íze a penészgombától.

Figyelem! A gombák a meleget, a nedvességet és a cukrot szeretik. Ahhoz, hogy legyőzhessük őket, meg kell vonni tőlük az ilyen környezetet.

Tipp: a gombás fertőzések megelőzése érdekében célszerű tudatosan erősíteni az ellenálló képességünket, és kevés cukrot tartalmazó, teljes értékű ételeket fogyasztani. Az általános higiéniai intézkedések szintén hozzájárulnak, hogy kivédhessük ezeket a megbetegedéseket. Gombás, penészes ételt vagy olyanokat, melyek azok közelében helyezkedtek el semmiképp se fogyasszunk, ha gombásodásra hajlamos a szervezetünk!

Bizonytalan laborleletek…

A vizsgálat során főként a bőrt és a nyálkahártyákat veszik szemügyre, ellenőrzik, hogy nincs-e felpuffadva a has, és nincs-e túl magasan a rekeszizom, milyen lepedékes a nyelv és milyen a bőr, a haj és a körmök.

A gombák jelenléte laborvizsgálatokkal bizonyítható, ám nem mindig! A székletleoltás és a gombaszerológia (vérvizsgálat) leletével kapcsolatosan a következő problémák merülnek fel:

Az, hogy a székletben van Candida, még nem okvetlen kórjelző, mert lehet, hogy csak az elfogyasztott étellel és itallal bejutott gomba ürül – ha kellően erős a szervezet ellenálló képessége, akkor semmi panaszt nem okoz, és meg sem tud telepedni. Tehát az immunrendszer állapota a meghatározó!

Az, hogy mennyi a gomba, szintén nem adhat kellő információt, mert ha lelassult a bélműködés, akkor a napokig hasban pangó bélsárban a gomba elszaporodik – ám jó ellenálló képesség mellett nem telepszik meg! – és nagyobb számban lesz kimutatható. Hígabb széklet, bő folyadékfogyasztás mellett viszont felhígul a mennyisége, s lehet, hogy kis számban lesz kimutatható, ám a sérült bélben már ez is elegendő betegség kiváltásához.

Mivel a gombasejtek nem folyamatosan és gyakran csak telepekben ürülnek, nem biztos, hogy az épp vizsgált székletből kimutathatók.

Ha a gomba a nyelőcsőben vagy a patkóbélben, ill. a felsőbb bélszakaszokban telepedett meg, lehet, hogy alig kimutatható vagy igen kis mennyiségben jut a székletbe, mert időközben felhígul.

Hüvelyi gombásodás esetén a gombaszerológia néha negatív, mert az immunrendszer helyileg megpróbálja megoldani a fertőzést, és nem termel annyi ellenanyagot, ami a vérben jelentősebb emelkedést mutatna.

Az ellenanyagszint a vérben hosszabb ideig magas marad, mint ahogy a fertőzés fennáll (akár még 2-3 hónapig is pozitív lehet a gyógyulást követően!).

Sajnos jóval kevesebb gombafajtára lehetséges rutinszerűen vizsgálni a szervezetet, mint amennyi létezik.

Tehát:

Feltétlen érdemes a pozitív lelet esetén is megismételni pár nap elteltével a székletvizsgálatot.

Mindig az egész szervezetet, az összes tünetet és az immunrendszer működését együttvéve szabad csak értékelni a leletet.

A panaszokért nemcsak a gomba a felelős!

A legkülönfélébb kórképek lehetnek összefüggésben a gombás megbetegedéssel, például: allergia, asztma és ekcéma, pikkelysömör, szájnyálkahártya-gyulladás, krónikus melléküreg-gyulladás, hörghurut, gyomor- és bélbetegségek, hüvelyfertőzés stb. Leggyakoribbak a különböző hasi bántalmak: felfúvódás, telítettségérzés, görcsszerű fájdalmak, hasmenés és székrekedés váltakozása, néha nyálka megjelenése a székletben. A has felpuffadása következtében a rekeszizom feltolódik, ami mellkasi és szívtájéki szorításérzéshez és szívritmuszavarhoz is vezethet. A gombás fertőzés sokféle, gyakran megmagyarázhatatlannak tűnő tüneteihez tartoznak a gyakori fertőzéses megbetegedések, a testi kimerültség és a pszichés változások, amelyek félelemérzettel és depressziós lehangoltsággal járnak együtt. A hiánytünetek gyakran vas- és cinkhiányban mutatkoznak meg, mivel a gombáknak ezekből nagy mennyiségre van szükségük a saját anyagcseréjükhöz. Az ásványianyagcsere-zavar következtében a körmök töredezne, és a haj hullani kezd. Ám mindez nem csak kizárólag a gombásodás miatt alakul ki!

A gombásodás mindig következmény: ezért nem elegendő csak a gombák eltávolítására koncentrálni. A tünetek többsége sem kizárólag a gomba rovására írható, a társuló alapprobléma – pl. emésztési és felszívódási zavar, bélflórazavar, hiánytünetek, immungyengeség, túlterhelt és alulműködő máj – is rengeteg gondot okoz: fejfájás, levertség, hangulati zavarok, allergia, visszatérő fertőzések, hajhullás, puffadás, székelési gondok, bőrtünetek…

Hasi panaszok esetén előbb mindig ki kell zárni más megbetegedést is: irritábilis bél-syndroma, gyulladás, táplálék-túlérzékenység, allergia, bélflórazavar, emésztőnedv-termelési zavarok (kevés epe, bélnedv, gyomornedv stb. ürül)…

Jó tudni!

A gombás fertőzések 61%-át Candida-faj okozza: ebből 34% C. albicans, 27% más Candida-gomba. A többi gombásodásért más gombatörzsek felelősek: pl. Geotrichum fajták, cryptococcusok, trichospeciesek…

Sajnos rengeteg gombafajta van, és még nem mindegyik meghatározását végzik rutinszerűen. Ha tehát valakinél Candidát nem találtak, nem biztos, hogy más gombája nincs!

A gombák képesek átalakulni, hogy a mostohább körülményeket is túléljék. Ezért olyan nehéz tőlük még radikális és kitartó kezelés ellenére is megszabadulni.

A gombák jó része ellenálló a leggyakrabban használt gombaölőkre, különösen érvényes ez a nem Candida eredetű gombásodásra!

Akinek sok amalgám van a fogaiban, annál gyakrabban fordul elő bélgombásodás.

Többlépcsős kezelés szükséges!

Mivel a gombás fertőzés a legyengült, rosszul működő szervezet gyenge ellenállásának köszönhető, és a tünetek is igen sokfélék, a kezelés okvetlen kombinált és hosszabb időtartamú kell legyen.

A terápia a fertőzést hordozó helyek kezelésével kezdődik. A gomba megtelepedhet pl. a konyhai felületeken, a fürdőszobában és a WC-ben. A gombás fertőződést partnerünktől is megkaphatjuk. Ha szükséges, őt is be kell vonni a terápiába. A gombásodás elleni kezelés több részből áll.

Gombaellenes diéta: feltétele annak, hogy a gombás fertőzés kezelése sikeres legyen. Erről részletesebb szóltunk már korábbi számainkban.

Figyelem! A túl szigorú diéta hosszú ideig történő alkalmazása jelentős súlyvesztést és ezzel az ellenálló képesség csökkenését is magával vonhatja, ezért radikális kúrát csak max. 1-2 hónapig szabad tartani, utána fokozatosan rostdús reformétrendre kell áttérni!

Gombaölő terápia: mindenképpen szükséges gyógyszerek bevetése. A konkrét eset milyenségétől függően szájöblítő folyadékot, a bélre tablettákat, a bőrre és a hüvelyi nyálkahártyára pedig kúpokat, irrigálást és egyéb készítményeket ír elő az orvos, amelyeket egymást követően, vagy akár egyidejűleg kell hosszabb időn át alkalmazni. Egyes szerek tartós szedésénél vérkép- és májfunkció-kontrollra is szükség lehet! Legeredményesebb a célzott – leoltást követő – kezelés!

Tipp: kiváló természetes gombaölő a nem keserű grépfrútmagcsepp (a keserű tartalmazhat olyan tartósítókat és vegyszert, ami rontja az immunitást), és a mirha – 6 héten keresztül érdemes 4x20-30 cseppet naponta többször is Aktimunteába csepegtetve elfogyasztani.

• Bélfertőtlenítés: a gombák szétesése közben felszabadulnak a méreganyagai (mykotoxinok), amelyek panaszokat idézhetnek elő. A méregtelenítést szolgálja a kolon-hidroterápia, amely kimossa a gombafészkeket és a mykotoxinokat, és lehetővé teszi, hogy speciális baktériumkészítmények segítségével a bélflóra újra felépüljön.

• Immunerősítés: vitaminok, szibériai ginszeng-, kasvirág- és más immunerősítő készítmények, ill. teák (pl. Aktimuntea) fogyasztásával. Hatékony immunstimuláns a Noni, a macskakarom és a Shii take gombakapszula is.

• Májtámogatás: articsóka-, gyermekláncfű-, aloe vera-, máriatövis- és körömvirág-tartalmú szerekkel.

• Bélflórarendezés: több hónapignapi 2-3-szor szedjünk be tejsavbaktériumot tartalmazó készítményt. 6–10 héten át napi 1 dl hígított, sótlan bio savanyú káposztalé vagy tejsavó fantasztikus gyorsasággal segít a bélflóra felépítésében!

Ha néhány hét összetett terápia után mégsem sikerül teljesen megszüntetni a gombás fertőzést – ez a megfelelő laborvizsgálatokból kiderül –, akkor meg kell hosszabbítani a kezelést. Ilyenkor már szükség lehet olyan szerekre, amelyek nem csak a nyálkahártyára, hanem az egész szervezetre hatnak.

Dr. Balaicza Erika

Mit tehetünk még?

 • Kerüljük az antibiotikumok, fogamzásgátlók, szteroidhormonok tartós vagy túl gyakori szedését.
 • Együnk meg napi 2-3 gerezd fokhagymát.
 • Kúraszerűen 2-3 hónapig használjunk propoliszcseppet (4x1 kávéskanálnyit).
 • A Q10-enzim a sejtek energiafelhasználásában fontos szerepet játszik. Candidiasisban a sejtek sokszor nem jutnak megfelelő mennyiségű cukorhoz, a vérből éheznek. Ezért a fertőzés leküzdése után megfelelő működésük visszaállítását nagyban segíti, ha gondoskodunk a megfelelő koenzim Q10-pótlásról.
 • Szedessük ki amalgámtöméseinket, s addig is használjunk „Amalgámblocker” fogkrémet.
 • Szedjünk kúraszerűen cinket (2-3 mg/nap) és szelént (500-600 mikrogramm/nap) nagy adagban 3-4 hétig.
 • Ügyeljünk az alapos, de túlzásba nem vitt higiénére (pl. nem ajánlott rendszeres fertőtlenítős hüvelyöblítés, napi 2-3-szori fürdés)
 • Pihenjünk eleget, relaxáljunk, éjfél előtt legalább 2 órát aludjunk.
 • Trenírozzuk immunrendszerünket: Kneipp-kúra, szauna, légzőgyakorlatok, rendszeres sport, gyógyteák (kőhárs, kamilla, legyezőfű, izlandi zuzmó, sédkenderfű...)
| Candida
2003-01-30 23:36:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop