Hatásos gombaellenes gyógyszer készíthető a trópusi húsevő növényből

Hatékony gombaellenes gyógyszer alapanyagául szolgálhat egy indiai húsevő növény, a trópusi kancsókák családjába tartozó Nepenthes khasiana - állítják izraeli kutatók, akik vizsgálataikról a Journal of Experimental Biology című szaklapban számolnak be.

gomba, gyógyszer, Nepenthes khasiana | MTI Hírek 2010 ;7
A trópusi kancsókák, a Nepenthes nemzettség tagjainak nagy része az Indonéz-szigetvilágban, Indiában illetve a Madagaszkáron honos. Általában olyan termőhelyeken élnek, ahol a felvehető nitrogén mennyisége korlátozott.

Fogókészülékké (úgynevezett levéltömlővé vagy levélkancsóvá) módosult leveleikkel rovarokat ejtenek csapdába. A kancsó alján termelődő folyadék fehérjebontó enzimeket tartalmaz, amelyek gyorsan lebontják a rovar testanyagait, a növény számára könnyen felvehető vegyületekké alakítva át őket.

Az Aviah Zilberstein által irányított kutatások kimutatták, hogy a Nepenthes khasiana természetes gombaölő vegyületeket is tartalmaz. Ezekkel védekezik a növény, hogy a gombák ne telepedhessenek meg a kancsókon, s ne szívhassák el az enzimek által a rovarokból frissen előállított tápoldatot - olvasható a Discovery Channel (https://www.discovery.com) hírei között.

Az izraeli kutató szerint ezek a vegyületek rendkívül hasznosak lehetnek a humán gombás fertőzések gyógyításában. Ezeket igen nehéz megszüntetni, ha egyszer a gombák megtelepedtek a bőrön, vagy a szervezetben. Ráadásul a kórházakban a gombák másodlagos fertőzéseket okoznak, megtelepedve a legyengült betegek szervezetében - ezek az infekciók évente sok ezer halálesetért felelősek.

Mint az izraeli tudósok rámutatnak, a gyógyszerkészítmény kifejlesztésére ugyan még várni kell, hiszen csak most kezdődtek a klinikai vizsgálatokat megelőző állatkísérletek. Ám a trópusi kancsókák által előállított vegyületek nem toxikusak az emberre, hiszen Indiában a helyi lakosság fogyasztja a Nepenthes khasiana nedvét.

Mivel a gombaellenes vegyületek sikeresen távol tartják a parazitákat attól, hogy bejussanak a levélkancsók belsejébe, Aviah Zilberstein meggyőződése szerint, a gombák nem képesek hozzájuk szokni, így a jövendő készítmény ellen nem alakul ki gyógyszer-rezisztencia.
| gomba, gyógyszer, Nepenthes khasiana
2010-02-28 21:14:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop