Giardiasis?

giardiasis, hasmenés, fertőzés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt doktornő!

Egyszer már jelentkeztem hasmenés problémával és Ön válaszolt is. Köszönöm. A baj az, hogy még mindig nem gyógyultam meg. Több orvosi vizsgálaton is résztvettem de még előrelépés nem történt. Közben az Interneten elkezdtem keresgélni is egyre nagyobb valószínűséggel arra gondolok, hogy giardiázisom van. Ennek is egy krónikusan elhúzódó esete. Mivel az összes cikk amerikai volt,  fogalmam sincs mit tudnak itthon erről a betegségről. Ha lenne olyan kedves és írna erről a fertőzésről. Azért még leírom a tüneteimet, amelyek immáron 2 hónapja tartanak váltakozó intenzitással. Hasi görcsök, puffadás, emésztési zavar, szédülés, émelygés, rossz közérzet, jelentősebb fogyás, fejfájás. Az tudom, hogy ez a betegség 1-2 hét alatt általában elmúlik, de az esetek egy részében hónapokig vagy évekig is elhúzódhat.

A jelentősebb fogyás miatt jó lenne, ha az egész gyomor-bél rendszerét megvizsgálnák. A fogyás a gyomor-bél rendszer (GI=gastointestinalis) gyulladásos megbetegedésére utal. Ettől például elsimulhatnak a vékonybélbolyhok,. ami felszívódási zavarhoz vezet. A felszívódási zavar okozta tünetegyüttest hívják malabsorpciós szindrómának. Ha kiesik egy nagy darab a teniszpályányi bélfelületből, akkor hiányállapot alakul ki, ennek klinikai tüneteivel (pl.: vashiány, fehérjehiány, folsavhiány, stb.) .Ilyen betegség például a Whipple kór. Ezt néhány hónapos Doxicylin kúrával nyomtalanul el lehet tüntetni. De ez csak egy a sok közül.

A savtúltermelés is hasmenést okozhat. Ki lehet próbálni, hogy egy protonpumpa gátló szer ( mondjuk metopropamiddal kiegészítve) javítja-e közérzetét, csökken-e a hasmenés. (Az előbb említett szerek részei a Helicobacter pylori nevű .kórokozó kiirtásának procedúrájában is).

És csak ezen után térnék rá a Giardiasis ismertetésére. A Giardia lamblia nevű ostoros egypetéjű parazita szintén okozhatja az ön által említett és általam is vázolt malabszorptiós tünetegyüttest. Az általa okozott fertőzés a világon mindenhol előfordul, de főleg a rossz higiénés viszonyok között élőknél, de hegyi patakok vizében is előfordulhat, megtalálja életfeltételét és fertőzhet is.

A fertőzés után 1-3 héttel jelennek meg a panaszok: puffadás, gázosság, hasi görcs, hányinger, köldök körüli fájdalom, vizes-bűzös hasmenés formájában.

Az ANTSZ parazitológiai laboratóriumaiban a friss székletből nem gond a kórokozó egyszeri kimutatása, de ürülése nem egyenletes, így többszöri mintavétel szükséges negatív eredmény esetén. Néha a bélből endoszkóppal (tükörrel) eltávolított biopszia vizsgálata alapján lehet kimutatni. A paraziták immunfluoreszcens, vagy ELISA módszerrel történő kimutatása is lehetséges.

Gyógyítása 3x250 mg metronidazol (Klion) 5 napig tartó adásával történik. Érdekes módon az USA-ban a Klion adása Giardasis kezelésére nem engedélyezett.

A Giardiasis természetesen nem ismeretlen kórkép, 30 éve, kezdő orvos koromban, az úgynevezett .frakcionált próbareggeli során a gyomorból vett, epét tartalmazó váladékot mindig meg kellett nézetni Gardiasisra, mert epeút gyulladást is okozhat.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| Giardiasis, hasmenés, fertőzés
2002-07-11 13:54:57

Web Design & Development Prowebshop