Toxoplasmosis

toxoplazma, fertőzés, terhesség | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Toxoplazmosissal kapcsolatban már többször merült fel kérdés. Én arra volnék kíváncsi, hogy oltás létezik-e ellene, tehát gondoskodhatok -e ily módon arról, hogy a tervezett terhességet ez ne befolyásolja. Hol kérhetem a szűrést teherbe esés előtt? A Családtervező Központban azt a választ kaptam, hogy már nem szűrhetnek egy ideje toxoplasmosisra a TB megvonása miatt.

Köszönettel,

A toxoplazma gondii egy parazita, egysejtű: az általa okozott fertőzés igen gyakori. Szűrővizsgálatokkal az emberek 20- 40 5- ban kimutatható, de betegséget legtöbbször csak a magzatban és az AIDS- es betegekben okoz. (Ez utóbbiakban súlyos agyi és agyhártyagyulladás előidézője). A gazdaszervezet sejtjeiben (mármint bennünk) immunreakciók során szaporodása leállhat, de ún. zárvány alakban évekig fennmaradnak, főleg az agyban és az izomban. Szexualis szaporodása a toxoplazmának azonban csak a macska bélcsatornájában megy végbe, a macskák széklete után még a talajba jutva akár egy évig is megtartják fertőzőképességüket, de nemcsak innen, hanem rosszul átsütött hússal is bekerülhet a szervezetünkbe. A fertőzött egyedből a terhesség alatt a méhlepényen át a magzatba juthat, de ennek akkor a legnagyobb a valószínűsége, ha az anya fertőződése a már meglévő terhesség alatt történik. A fertőződés következménye a terhesség elején halvaszülés, spontán AB (abortusz). Szülés után máj- és lépkárosodás, sárgaság, szemgyulladás, súlyos agyi- és szív elváltozások, bőrkiütések jelentkezhetnek. A betegség kimenetele igen változatos: korai halálhoz, idegrendszeri maradványtünetekhez is vezethet. (süketség, vakság, szellemi visszamaradás). A fertőzött terhesek kezelése megelőzheti a súlyos betegség kialakulását.

Megelőzés: a macskák kerülése, a húsok megfelelő átsütése, valamint a zöldségek gondos mosása, alapos kézmosás rendszeresen. Miután a már meglévő terhesség alatt jelent veszélyt a fertőzés, ezért szűrik a terheseket rendszeresen a terhes gondozás során toxoplamosis irányában, hogy ha szükséges időben lehessen dönteni az esetleges terhesség megszakításával is, amennyiben az ajánlott terápia hatástalan.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| toxoplazma, fertőzés, terhesség
2002-07-11 14:37:29

Web Design & Development Prowebshop