Új fegyver a malária ellen: a génmanipulált szúnyogok

Új fegyver a malária ellen: a génmanipulált szúnyogok szinte csak hímeket nemzettek abban a londoni laboratóriumban, ahol a kutatók a kísérletet végezték.

malária, szunyog, genetika, szúnyog | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Ha nem születnek nőstény szúnyogok, akkor néhány nemzedéken belül kihal a populáció: ennek az egyszerű elvnek alapján akarják londoni tudósok új módszerrel megfékezni a malária terjedését. A szúnyogok örökítőanyagát úgy manipulálták, hogy azok a laborban ezután szinte csak hím utódokat nemzettek.

A malária kórokozója kizárólag bizonyos nőstény szúnyogok csípésével terjed az emberre, ebből indultak ki a kór ellen új módszereket kereső tudósok. A kutatás azonban még a legelején jár - hangsúlyozta Robert Galizi, az Imperial College munkatársa.

Az első laborkísérletek során a génmódosított hím szúnyogok 95 százalékban fiú utódokat nemzettek - írták a kutatók a Nature Communications című tudományos folyóirat friss számában. Ezzel először sikerült egy szúnyogpopuláció nemi arányát befolyásolni.

A tudósok a génmódosított rovarokat összekeverték öt normális populációval. Az ötből négy hat nemzedéken belül kihalt, mert hiányoztak a nőstényeik. A kutatóknak az az elképzelése, hogy ezzel a módszerrel pusztítják el a maláriát terjesztő szúnyogokat a természetben. A tanulmány nem vizsgálta, milyen hatással lehet az eljárás a környezetre.

A spermiumok fele normális esetben X-kromoszómát hordoz, így nőstény utód születik, a másik felük Y-kromoszómát, és hím utódot nemz. A tudósok egy enzim segítségével működésképtelenné tették a hím szúnyogok szinte összes, X-kromoszómát hordozó spermiumát, így nőstény szúnyog alig született.

"Az eredmények azért reménykeltőek, mert a folyamat önfenntartó. Ha a módosított szúnyogokat a többi közé eresztik, azok főként fiúkat nemzenek, melyeknek szintén csak hím utódaik lesznek, így tulajdonképpen maguk a szúnyogok végzik el helyettünk a munkát" - mondta Nikolai Windbichler, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai alapján a malária évente több mint 600 ezer ember halálát okozza. Körülbelül
90 százalékuk öt év alatti afrikai kisgyerek. A kórokozó igen fertőző, ezért nehéz ellene felvenni a harcot.

| malária, szúnyog, genetika
2014-06-10 22:19:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop