Rák a féregből

Az amerikai járvány- és közegészségügyi központ (CDC) szakemberei először azonosítottak olyan daganatos betegséget embernél, amelyet az emberi szervezetben élő parazitában kifejlődött rákos sejtek okoztak.

parazita, rák, Hymenolepis nana, H. nana | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban mutatták be a kutatók annak a tüdő- és nyirokcsomórákban meghalt 41 éves HIV-pozitív kolumbiai férfi esetét, akinél a Hymenolepsis nana féregparazitából származó ráksejtek okoztak. A betegség kialakulásának ezt a mechanizmusát korábban nem ismerték.

Mivel a férfi HIV-pozitív volt, immunrendszere legyengült, valószínűleg ez játszott szerepet abban, hogy kifejlődhetett a rák a parazitában - vélik a kutatók.

Bár az eset nagyon ritka lehet, a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy mind a fonalférgek, mind a HIV több millió embert fertőz meg a világon, ezért további fel nem ismert esetek is lehetnek.

A Hymenolepis nana (H. nana) egy törpe fonalféreg, amely a leggyakrabban fordul elő az ember szervezetében. Mintegy 75 millióan lehetnek hordozói, egyes térségekben a gyerekek 25 százalékánál lehet jelen - írták a kutatók.

A H. nana a paraziták között egyedülálló, mivel ez az egyetlen olyan törpe Ténia-faj, amelynek nincs közti gazdája. Petéje csak néhány napig életképes. Az embrió az emberi szervezetbe jutva a vékonybélben indul fejlődésnek, a vastagbélben szétesik és a széklettel kerül a külvilágba. Enyhe fertőzés esetén nem okoz tüneteket. A fertőzés megelőzésében kulcsfontosságú a gyakori kézmosás.

A 41 éves férfi Kolumbiában 2013-ban kereste fel az orvosokat, miután láz, köhögés és fogyás lépett fel nála hónapokon keresztül. A férfinél 2006-ban azonosították a HIV-fertőzést, de gyógyszert nem szedett.

A ráksejtek gyorsan osztódtak és tömörültek egymáshoz, azonban nem tűntek emberi sejteknek, tized akkorák voltak, mint az emberi ráksejtek. Számtalan vizsgálat nyomán a kutatók megtalálták a H. nana törpe féregparazita DNS-ét az emberi daganatban. Az eredmény meglepte a kutatókat, mert ezek a sejtek egyáltalán nem hasonlítottak fonalféregből származó sejtekre.

Mivel a férfi HIV-fertőzött volt, a fonalféreg folyamatosan nőtt a szervezetében, immunrendszere nem tudta legyőzni - feltételezik a szakemberek. Mutációk keletkeztek a parazita sejtjeiben, és így ráksejtek képződtek.
A beteg 72 órával meghalt az után, hogy a kutatók felállították a diagnózist.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1505892
https://www.livescience.com/52695-tapeworm-cancer.html
| parazita, rák, Hymenolepis nana, H. nana
2015-11-05 21:00:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop