A WHO szerint ellenőrzés alatt tartják a sárgalázjárványt Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Egy átfogó védőoltási kampánynak köszönhetően sikerült ellenőrzés alatt tartani a sárgalázjárványt Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte kedden a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Sylvie Briand, a WHO járványügyi vezetője azt mondta, hogy az angolai, valamint a kongói fővárosban, továbbá a közép-afrikai ország határrégióiban folytatott vakcinakampány jóvoltából nem fenyeget nagyobb járvány kitörése a térségben. Ennek ellenére nem lehet kizárni helyi jellegű járványok megjelenését a fekete kontinens 32 országában.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a segélyszervezetek a kormánnyal és a WHO-val együttműködve augusztusban mintegy 10,5 millió emberre kiterjedő oltási kampányt indítottak a sárgaláz terjedésének megfékezésére.

A Save The Children nevű segélyszervezet korábban arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok terjesztette kór globális fenyegetést jelent, valamint Amerikába, Ázsiába és Európába is eljuthat. A szervezet szerint Kongóban már csaknem ötszáz emberrel végzett ez a betegség.

A sárgaláz lázzal, hidegrázással, émelygéssel járó vírusos megbetegedés. Egyes esetekben májkárosodást okoz, amelytől a beteg besárgul.

| WHO, sárgaláz, sárgalázjárvány, védőoltási program
2016-09-14 18:58:47


Malária elleni oltókampány

Megkezdődik Malawiban a világ első maláriaellenes oltókampánya gyerekek számára - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes programkoordinátora.


Negyvenöt év után újabb ország lett maláriamentes az amerikai kontinensen

Negyvenöt év után újabb országot nyilvánítottak maláriamentessé az amerikai kontinensen. A Paraguayra vonatkozó bejelentést hétfőn tette az Egészségügyi Világszerv...


A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki

A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Eg...


Szemféreg fertőzés

A ritka szemféreg fertőzés első ismert emberi esetéről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóiratban számoltak be.


Malária elleni védőoltás: végre!

Az RTS'S vagy Mosquirix nevű vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki. A WHO ellenőrzi, hogy a maláriának kitett területeken hatékony lesz-e az oltás...