A WHO szerint ellenőrzés alatt tartják a sárgalázjárványt Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Egy átfogó védőoltási kampánynak köszönhetően sikerült ellenőrzés alatt tartani a sárgalázjárványt Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte kedden a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Sylvie Briand, a WHO járványügyi vezetője azt mondta, hogy az angolai, valamint a kongói fővárosban, továbbá a közép-afrikai ország határrégióiban folytatott vakcinakampány jóvoltából nem fenyeget nagyobb járvány kitörése a térségben. Ennek ellenére nem lehet kizárni helyi jellegű járványok megjelenését a fekete kontinens 32 országában.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a segélyszervezetek a kormánnyal és a WHO-val együttműködve augusztusban mintegy 10,5 millió emberre kiterjedő oltási kampányt indítottak a sárgaláz terjedésének megfékezésére.

A Save The Children nevű segélyszervezet korábban arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok terjesztette kór globális fenyegetést jelent, valamint Amerikába, Ázsiába és Európába is eljuthat. A szervezet szerint Kongóban már csaknem ötszáz emberrel végzett ez a betegség.

A sárgaláz lázzal, hidegrázással, émelygéssel járó vírusos megbetegedés. Egyes esetekben májkárosodást okoz, amelytől a beteg besárgul.

| WHO, sárgaláz, sárgalázjárvány, védőoltási program
2016-09-14 18:58:47