Hirdetés

Egy parazita féreg petéje segíthet a gyulladásos betegségek leküzdésében

Ír kutatók szerint az emberre is ártalmas májmétely egyik fajtájának petéje erős gyulladáscsökkentő molekulát tartalmaz.

májmétely |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A Schistosoma mansoni a trópusi országokban több mint 250 millió embert fertőz meg, a kutatók szerint azonban olyan összetevőt tartalmaz, ami módosítja az immunrendszert, hogy ellenálló legyen a gyulladásokkal szemben.

– Egy egész gyógyszertár van ebben a féregben – mondja a dublini kutatás vezetője –, egyértelmű, hogy a jövőben fel lehet használni a gyulladások kezelésére. Arra már van bizonyíték, hogy a métely megvéd olyan betegségektől, mint például a különféle allergiák.

A féreggel való fertőzöttség azonban akár halálos betegséget is okozhat, így nem lehet szándékos fertőzésnek kitenni az embereket. A kutatók ezért megpróbálják azonosítani, a féreg mely részét lehet hasznosítani. – Új, emberi betegségekre alkalmazható gyógyszereket szeretnénk kifejleszteni oly módon, hogy kihasználjuk azokat a mechanizmusokat és molekulákat, amelyeket a férgek évmilliókon át fejlesztettek ki.

Más kutatók ugyanennek a féregnek a koleszterinszint-csökkentő hatását vizsgálják, de folynak kísérletek más férgekkel is. Az Egyesült Államokban például bélféreggel fertőzik meg a kísérletben résztvevő önkénteseket.

Míg a baktériumok és vírusok rövid távú fertőzéseket okoznak az embernél, a férgek és egysejtűek viszonya gazdáikkal már igen régi. Nagyszerűen jól alkalmazkodtak ahhoz, hogy a szervezetünkben éljenek, és ez az alapja az immunrendszer-módosító képességüknek is.

BBC News
májmétely

2005-11-29 12:37:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop