Hirdetés

Európa maláriamentes, nem volt megbetegedés a tavalyi évben

Európában nem történt maláriamegbetegedés 2015-ben, a kontinens a világ első olyan térsége, ahol kiirtották a kórokozót - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán. A világ más tájain 214 millió maláriás megbetegedés volt.

malária, Európa, maláriamegbetegedés |

MTI Hírek13 | MTI

A WHO közleménye szerint Európában 2015-ben egyetlen belföldi megbetegedést sem tartottak nyilván, míg 20 évvel korábban, 1995-ben még 90 712 vírusos fertőzésről tudtak az egészségügyi hatóságok.

Egy országot akkor nyilvánítanak maláriamentessé, ha három egymást követő éven át nem jegyeznek fel belföldi megbetegedést.

Jakab Zsuzsanna, a világszervezet európai regionális vezetője szerint ez mérföldkövet jelent az európai közegészségügyben, és abban, hogy az egész világon kiirtsák a maláriát.

A WHO szerint a politikai eltökéltség, a maláriás esetek hatékonyabb észlelése és megfigyelése, a szúnyogirtás, és a határokon átnyúló együttműködés járult ahhoz, hogy Európa mentes legyen a kórokozótól.

Jakab Zsuzsanna figyelmeztetett, hogy mindaddig, amíg a maláriát nem pusztítják el globális szinten, a betegséget be lehet hurcolni olyan országokból, ahol még jelen van. Éppen ezért folytatni kell a munkát, hogy elkerüljék a vírus újbóli felbukkanását Európában.

A tavalyi évben 214 millió maláriás megbetegedést tartottak nyilván, a kórokozó 438 ezer embert ölt meg.

Miközben a malária több országban már szinte teljesen eltűnt, Afrikában, elsősorban a Szaharától délre továbbra is nagy a veszély, ugyanakkor ott is évről évre csökken a megbetegedések száma.

A világ vezetői a tavaly szeptemberi világegészségügyi találkozón arról határoztak, hogy a maláriajárványt 2030-ig globálisan megszüntetik.
malária, Európa, maláriamegbetegedés

2016-04-21 13:41:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop