Malária az ókori Rómában

Itália egyes régióiból származó emberi maradványokban először találtak közvetlen genetikai bizonyítékot arra, hogy a malária már 2000 évvel ezelőtt is szedte áldozatait a római birodalomban, közlik a kanadai McMaster Egyetem kutatói a Current Biology című tudományos lapban.

malária, Anopheles szúnyog, Plasmodium, Anopheles szúnyog | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A tanulmány szerint léteznek írott bizonyítékok, melyek maláriának tűnő, lázas betegségeket írnak le az ókori Görögországban és Rómában, de a maláriát okozó parazitafaj ismeretlen volt.

A kutatók 58 felnőtt és tíz gyermek fogmaradványaiból vettek mintákat, Itália három 1-3. századi temetőjében, Isola Sacrában, Veliában és Vagnariban.

Isola Sacra fontos kikötőváros, Velia kereskedelmi központ volt. Vagnari a félszigeten beljebb helyezkedik el, a feltételezések szerint ide olyan munkásokat temettek, akik egy vidéki birtokon dolgoztak. A fogbélből vett DNS-töredékek alapján a kutatók egy Veliából és egy Vagnariból származó holttestből ki tudták mutatni a maláriát okozó parazita, a plasmodium mitokondriális genomjának egy részét.

Az eredmények nyomán újabb kérdésekre keresnek választ, például hogy pontosan mennyire volt elterjedt ez a parazita, és milyen terhet jelentett a római császárság közösségei számára.

A Plasmodium falciparum a Szaharától délre lévő afrikai országokban jelenleg is a legelterjedtebb és a leghalálosabb parazita, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez felelős a világ maláriás haláleseteinek többségéért.

| malária, Anopheles szúnyog, Plasmodium
2016-12-11 08:17:55