Malária elleni oltókampány

Megkezdődik Malawiban a világ első maláriaellenes oltókampánya gyerekek számára - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes programkoordinátora.

| InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A malária évente több százezer ember halálát okozza a világon, túlnyomó többségüket Afrikában. "A malária még ma is tragikusan sok ember halálát okozza, Afrikában évente több mint 250 ezer gyerekét. Ez a vakcina most először sok gyereknek esélyt ad".

A WHO Malawi mellett Ghánát és Kenyát választotta ki a vakcina bevezetésére az érintett országok együttműködésével. A programot szándékosan csak fokozatosan vezetik be a szervezet tanácsadó testületének javaslatára. Az RTS,S nevű oltóanyag kifejlesztése mintegy 30 évig tartott.

A világszervezet szerint ez az első, amely legalább részleges védelmet nyújt gyerekeknek, hatására ritkábban betegednek meg maláriában, illetve a kifejlődő betegség kisebb valószínűséggel lesz súlyos.

Egy tanulmány szerint az oltóanyag 10 gyerekből 4 esetében akadályozza meg a betegség kialakulását, és 29 százalékkal kevesebb a súlyos megbetegedések száma azoknál a gyerekeknél, akiknek beadják a gyógyszert. A vakcinát öt hónapos és kétéves kor között négyszer kell beadni.

A most elinduló program várhatóan 2022 végéig tart, és a három országban évente összesen 360 ezer gyereket terveznek belevonni.


| malária, vakcina
2019-04-24 20:33:54