Malária elleni védőoltás: végre!

Az RTS'S vagy Mosquirix nevű vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki. A WHO ellenőrzi, hogy a maláriának kitett területeken hatékony lesz-e az oltás, majd az első eredmények alapján döntenek az oltási program kiszélesítéséről.

malária, plazmódium, mocsárláz, védőoltás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A világszervezet 2016. novemberében jelentette be, hogy az RTS'S vakcina kipróbálását teljes egészében finanszírozza.

A klinikai tesztek alapján részben hatékonynak bizonyult oltóanyagot négy dózisban kell beadni. Az eddigi maláriaellenes védekezésekkel kombinálva a vakcina tízezrek életét mentheti meg Afrikában. A malária évente 430 ezer halálesetet okoz, többnyire a Szahara alatti övezetben élő csecsemők és kisgyermekek körében. Az elmúlt 15 év globális erőfeszítéseinek köszönhetően 2000 és 2015 között 62 százalékkal csökkent a maláriás halálozások száma.

Ghánát, Kenyát és Malawit választották ki az oltóanyag hatékonyságának vizsgálatára, mert ezekben az országokban nagyon magas a maláriások aránya, de több sikeres maláriaellenes program is fut: széles körben elterjedt a maláriahálók használata az ágyak fölött, és jól működő immunizációs programok is zajlanak.

| malária, plazmódium, mocsárláz, védőoltás
2017-04-27 00:44:58