Hirdetés

Malária: diagnózis

Gyors és olcsó kilégzési teszttel mutatható ki hamarosan a malária, mely évente mintegy félmillió ember halálát okozza - jelentették be ausztrál kutatók.

malária, kilégzési teszt |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kutatók felfedezték, hogy a szúnyogok terjesztette betegségben szenvedők leheletében jelentősen bizonyos vegyületek mennyisége megnő, mely normálisan nem észlelhető. Azt remélik, hogy erre alapozva a malária diagnózisára szolgáló vérvizsgálatot hamarosan olcsó, hordozható teszttel válthatják fel.

Bíztatóak az első eredmények az ausztrál kormány tudományos kutatási szervezete (CSIRO), a queenslandi Berghofer Egészségügyi Kutatóintézet és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai által végzett kutatásban. Az önkéntes résztvevők ellenőrzött körülmények között kapták a kórokozót.

"Izgalmas, hogy ezek a vegyi anyagok már a fertőzés legelején megjelentek, miközben sok más módszerrel lehetetlen lett volna kimutatni a maláriát" - írta közleményében Stephen Trowell, a CSIRO kutatásvezetője.

A Journal of Infectious Diseases című járványügyi szaklap új számában ismertetett tanulmány négy kéntartalmú vegyületet azonosított, melyek szintje a malária fertőzés kialakulása és lefolyása alatt változik.

Trowell hozzátette, hogy most olyan régiók kutatóival működnek együtt, akik malária járvánnyal sújtott területen dolgoznak. Ott is tesztelni fogják, hogy a fertőzöttek leheletében megtalálhatók-e ugyanezek a vegyületek.

Eközben olcsó, érzékeny "bioszenzor" kifejlesztésén dolgoznak, mely a klinikai gyakorlatban és "terepen" is képes a kilégzett levegőből kimutatni a maláriát.

A kór - melyet a középkori olaszok neveztek el maláriának, ami a lápok és mocsarak kellemetlen kigőzölgésére utalva rossz levegőt jelent - az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint mintegy 200 millió embert sújtott 2013-ban.

malária, kilégzési teszt

2015-04-22 08:17:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop