Maláriajárvány van Burundiban

Maláriajárvány pusztít Burundiban; az egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint 1,8 millió maláriás megbetegedést és 700 halálos áldozatot regisztráltak az év eleje óta.

malária, mocsárláz, Burundi, maláriajárvány | MTI Hírek13 | MTI
Ezek az értékek jelentősen meghaladják azt a határértéket, amely fölött már járványról van szó. A leginkább érintett területek az északi és északkeleti országrészek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a január 1. és március 10. között feljegyzett 1,8 millió maláriás esetszám 17 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest. 2016-ban 8,2 millió ember fertőződött meg maláriával, és mintegy háromezren haltak bele a betegségbe.

Egészségügyi források arról számoltak be, hogy Burundiban lényegében kimerültek a malária elleni gyógyszerkészletek. Az egészségügyi minisztérium becslése szerint 31 millió dollárra lenne szüksége az országnak a malária elleni küzdelemhez.

Burundiban korábban kevésbé volt elterjedt a malária, de ez az éghajlatváltozás és a rizstermesztéshez használt mocsaras területek miatt, valamint a szúnyoghálók nem megfelelő használata következtében mára megváltozott. A 2015 óta húzódó politikai válság miatt a kelet-afrikai ország költségvetése jelentős mértékben csökkent, az egészségügyre 2016-ban 54 százalékkal kevesebb forrást szántak, mint az előző évben.

Egy névtelenséget kérő diplomata az AFP hírügynökségnek elmondta: a helyzet azért különösen drámai, mert a maláriás megbetegedések leginkább az elszegényedett, súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő társadalmi rétegeket érintik.

| malária, mocsárláz, Burundi, maláriajárvány
2017-03-15 21:28:29


Malária elleni oltókampány

Megkezdődik Malawiban a világ első maláriaellenes oltókampánya gyerekek számára - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes programkoordinátora.


Negyvenöt év után újabb ország lett maláriamentes az amerikai kontinensen

Negyvenöt év után újabb országot nyilvánítottak maláriamentessé az amerikai kontinensen. A Paraguayra vonatkozó bejelentést hétfőn tette az Egészségügyi Világszerv...


A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki

A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Eg...


Szemféreg fertőzés

A ritka szemféreg fertőzés első ismert emberi esetéről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóiratban számoltak be.


Malária elleni védőoltás: végre!

Az RTS'S vagy Mosquirix nevű vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki. A WHO ellenőrzi, hogy a maláriának kitett területeken hatékony lesz-e az oltás...