Szemféreg fertőzés

A ritka szemféreg fertőzés első ismert emberi esetéről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóiratban számoltak be.

Thelazia gulosa, szemféreg fertőzés, fonalféreg | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Thelazia gulosa nevű fonálféreg eddig csak szarvasmarháknál fordult elő az Egyesült Államok északi és Kanada déli részén. A parazitát olyan apró legyek terjesztik, amelyek a szemgolyót védő folyadékkal, a könnyel táplálkoznak.

Az Oregon államban falusias körülmények között élő, gyakran lovagoló és halászó 26 éves nő szemét már egy hete ingerelte valami, amikor 2016 augusztusában egy áttetsző, alig 1 centiméteres férget talált a szemében. Orvosokhoz fordult, de végül maga találta meg és távolította el a férgeket az elkövetkező hetekben. Miután minden parazitától megszabadult, tünetmentessé vált és az is maradt. Összesen 14 férget távolított el a bal szeméből.

A féreg hosszan tartó jelenléte a szaruhártya átfúródását okozhatja, akár vakság is lehet a következmény.

A Thelazia-férgeknek eddig csak két olyan faját ismerték, amely embernél is előfordul, főleg Európában és Ázsiában, rossz körülmények között élő, főleg állattenyésztéssel foglalkozó emberek körében.

| Thelazia gulosa, szemféreg fertőzés, fonálféreg
2018-02-14 22:57:56
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop