WHO: félresiklott az ENSZ malária elleni programja

Afrikában továbbra is jelentős problémát okoz a malária, a betegség felszámolását célzó ENSZ-program pedig félresiklott - állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

malária, WHO | MTI Hírek13 | MTI
A WHO úgy látja, hogy bár a világ milliárdokat fordít a malária elleni küzdelemre, sok emberhez nem jutnak el a gyógyszerek és a szúnyoghálók, melyek a kór terjedését hivatottak feltartóztatni. A malária ellen nem létezik védőoltás.

A WHO eredeti célja az volt, hogy 2015 végére nulla közelébe szorítsa le az új maláriás megbetegedések számát, ami egyáltalán nem sikerült. 2015-ben 212 millióan kapták el a betegséget, amely 429 ezer emberrel végzett abban az évben. Ráadásul a szűrőn valószínűleg csak az esetek töredéke akad fenn; a megbetegedések túlnyomó többségét sosem regisztrálják.

A legtöbben Afrikában kapják el a maláriát. A halálos áldozatok körülbelül hetven százaléka pedig öt év alatti kisgyerek. Bár mostanra a korábbinál lényegesen többen férhetnek hozzá a gyógyszerekhez, Afrikában az érintett területeken élők negyven százaléka még mindig rovarirtó és szúnyogháló nélkül alszik vagy nem irtatja ki otthonában a rovarokat, ami a szúnyogok hordozta betegség elleni fellépés leghatékonyabb módja.

| malária, WHO
2016-12-14 23:18:19


Malária elleni oltókampány

Megkezdődik Malawiban a világ első maláriaellenes oltókampánya gyerekek számára - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes programkoordinátora.


Negyvenöt év után újabb ország lett maláriamentes az amerikai kontinensen

Negyvenöt év után újabb országot nyilvánítottak maláriamentessé az amerikai kontinensen. A Paraguayra vonatkozó bejelentést hétfőn tette az Egészségügyi Világszerv...


A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki

A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Eg...


Szemféreg fertőzés

A ritka szemféreg fertőzés első ismert emberi esetéről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóiratban számoltak be.


Malária elleni védőoltás: végre!

Az RTS'S vagy Mosquirix nevű vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki. A WHO ellenőrzi, hogy a maláriának kitett területeken hatékony lesz-e az oltás...