Legutóbbi cikkek

Nem az orosz tél – a tetvek okozták Napóleon seregének vereségét

Genetikai bizonyíték van arra, hogy a tetvek által terjesztett tífusz és az ún. lövészárok-láz kulcsfontosságú szerepet játszott Napóleon seregének 1812-es oroszországi vereségében.


A spanyolok hurcolhatták be a kiütéses tífuszt Európába

A spanyol hódítók hurcolhatták be az Újvilágból a kiütéses tífuszt az öreg kontinensre - állítják francia kutatók, akik egy XVIII. századi tömegsírban nyugvó személyek fogbelében mutatták ki a kórokozó legkorábbi európai jelenlétét.


Kiütéses tífusz

A rickettsiák a baktériumoknál kisebb, a vírusoknál valamivel nagyobb, de lényegében vírushoz hasonló kórokozók.


Paratífusz

A tífuszéhoz hasonló baktérium és néhány más kórokozó hozza létre. A fertőzés terjedésének módja a tífuszéhoz hasonló.


Sziklás-hegységi foltos láz

A Sziklás-hegységi foltos láz (foltos láz, kullancsláz, kullancstífusz) kórokozója a Rickettsia rickettsii, melyet a kullancsok terjesztenek. A Rickettsia rickettsii csak a nyugati féltekén honos. A Sziklás-hegységben észlelték először, gyakorlatilag azonban az USA minden államában előfordul, kivéve Maine államot, Hawaiit, Alaszkát. Különösen az Atlanti óceán partja mentén gyakori.


Murin tífusz

A murin tífuszt (patkánybolha tífusz) a Rickettsia typhi okozza, és lázban, bőrpírban nyilvánul meg. A fenti kórokozó patkányokon, egereken, és más rágcsálókon élősködő bolhákban él, és a bolhák továbbítják az emberi szervezetbe is. A betegség világszerte gyakran, járványszerűen fordul elő, főként a zsúfolt városokban, ahol a patkányok elszaporodtak.


Web Design & Development Prowebshop