Új eljárás a szeptikus sokk kezelésében

Nemzetközi felmérések szerint a kórházakban világszerte több beteg hal meg szepszissel összefüggő szövődményben, mint emlő-, vastag- és végbélrákban együttvéve. A Szegedi Tudomány Egyetem kutatói a Journal of Critical Care-ben közölték a szeptikus shockban alkalmazott vértisztító eljárás eredményeit.

septikus shock, citokinek, CytoSorb | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A szepszis bonyolult, rendkívül heterogén kórkép, világszerte a betegek 25-60 százaléka meghal. A beteg vérében gyulladásos anyagok jelennek meg, és a vérkeringés révén az adott szerv fertőzése órák alatt az egész test betegségévé válik, a páciens létfontosságú szervei felmondják a szolgálatot.

A szegedi intenzív osztályon évente három-négyszáz olyan nagyon súlyos állapotú beteget kezelnek, akinél az immunrendszernek extra segítségre lehet szüksége. Az intézetben az országban az elsők között vezették be a CytoSorb nevű vértisztító kezelést, amely alkalmas a vérben található gyulladásos citokinek eltávolítására.

Az eljárásnál a művesekezeléshez hasonló módszerrel, zárt rendszeren keresztül egy görgőpumpa segítségével átvezetik a vért egy porózus felszínű, biológiailag aktív gyöngyöket tartalmazó berendezésen. A gyöngyök összességében hatalmas felületükön képesek megkötni a citokineket, ezzel 12-24 óra alatt jelentős mennyiségben csökkentve szintjüket a vérben.

A jelenlegi gyakorlatban a citokin eltávolító eljárást szinte kizárólag művesekezeléssel együtt alkalmazzák. Szegeden azonban önállóan végezték olyan betegeknél, akiknél a szeptikus sokkot a keringés összeomlása kísérte, és állapotuk 6-12 órányi kezelést követően sem javult. A tapasztalatok szerint ez a megoldás rendkívül hatékony a szeptikus sokk korai fázisában.

A jelenlegi protokollhoz képest a biológiailag aktív polimer gyöngyöket tartalmazó patron gyakoribb - 24 helyett 12 óránként végrehajtott - cseréje növelheti a kezelés hatékonyságát, vagyis lerövidíti a lélegeztetési időt, megrövidíti az intenzív osztályos tartózkodást és növeli a túlélési esélyt.

| septikus shock, citokinek, CytoSorb
2019-03-24 08:49:21
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop