Cellulitisz

A cellulitisz a bőrben és közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetekben terjedő bakteriális fertőzés.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Freepik

Számos különböző baktérium közül leggyakrabbban a Streptococcus okoz cellulitiszt. A streptococcusok képesek nagy területen gyorsan szétterjedni, mivel az általuk termelt enzimek megakadályozzák a szöveteket a fertőzés elhatárolásában. Egy másik baktériumfajta, a staphylococcus is okozhat cellulitiszt, de ez általában kisebb területre korlátozódik. Az édesvízi és sósvízi sérülések, valamint állatharapás következtében sérült bőrben egyéb kórokozók is okozhatnak cellulitiszt.

A cellulitisz leggyakrabban a lábakon keletkezik. A fertőzés rendszerint bőrsérülés, fekélyesedés, lábgombásodás vagy bőrgyulladás után alakul ki. A folyadékgyülem (ödéma) miatt duzzadt bőrterületek a legsérülékenyebbek. A cellulitisz hajlamos a sebészi beavatkozások hegeiben vagy azok közelében (például vénatágulat műtéti hege) kiújulni. Mindezeken kívül sértetlen bőrterületen is kialakulhat cellulitisz.

A fertőzés gyorsan terjedhet és beléphet a nyirok-, illetve vérkeringésbe. Amennyiben ez megtörténik, az egész szervezetre kiterjedhet.

Tünetek és szövődmények

Az első jel általában egy kis bőrterület pírja és érzékenysége. A bőr forró és duzzadt, narancshéjhoz hasonlíthat (ezt az állapotot nevezik peau d'orange-nak, narancsbőrnek). A cellulitisz egyik formájában, melyet orbáncnak (erysipelas) neveznek, a fertőzött terület szélei kiemelkednek.

Gyakran apró vörös pontok (petechiák) jelennek meg; a bőr vérzése miatt kialakuló nagyobb foltok (ecchymosis) ritkán láthatók. Kisméretű, folyadékkal telt hólyagok (vezikulumok) vagy nagy folyadékkal telt hólyagok (bulla) keletkezhetnek, melyek később felszakadhatnak.

Ha a fertőzés nagyobb területre terjedt ki, a környéki nyirokcsomók fájdalmasan megnagyobbodhatnak. A lágyéki nyirokcsomók a láb, a hónalji nyirokcsomók a kar fertőzéseiben lehetnek érintettek. A fertőzések és a környéki nyirokcsomók között vörös csíkok válhatnak láthatóvá.

Láz, hidegrázás, gyors pulzus, fejfájás, alacsony vérnyomás és zavartság alakulhat ki. Néha a fenti tünetek már órákkal a bőrelváltozások előtt kialakulnak, de sok esetben egyáltalán nem jelentkeznek.

Esetenként a cellulitisz következményeként tályogok jöhetnek létre. Ritka, de súlyos szövődmény a fertőzés bőr alatti terjedése miatt létrejövő szövetelhalás (mint a streptococcus okozta üszök vagy a nekrotizáló fasciitis esetében), és a véráram útján történő szóródás (bakteriémia)s a test más területeire. Ha a cellulitisz egy adott területen ismételten lép fel, megsérülhetnek a környező nyirokerek, ami az érintett szövetek tartós duzzanatához vezet.

Kórisme

A cellulitisz kórokozóját még vérvizsgálatok és bőrbiopsziák (szövetminta mikroszkópos megtekintése) alapján is nehéz meghatározni. Azonban gennyből vagy nyílt sebből vett minták segítséget nyújthatnak a kórokozó azonosításában. Az orvos néha a mélyebben fekvő vénákban keletkezett rögösödés (mélyvénás trombózis)n és a cellulitisz elkülönítése céljából végez vizsgálatokat, mivel a két elváltozás tünetei hasonlóak.

Kezelés

A cellulitisz diagnózisát követően azonnal antibiotikum kezelés szükséges. Az érintett testrészt nyugalomban és megemelt helyzetben kell tartani ahhoz, hogy a duzzanat csökkenését elősegítsük. A fertőzött területre helyezett hidegvizes borogatás enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

A streptococcus okozta cellulitisz kezelése általában szájon át bevett penicillinnel történik. Súlyos esetekben a penicillin intravénásan adató, vagy klindamicinnel lehet kiegészíteni a kezelést. Penicillinallergia esetén enyhébb esetben eritromicin, súlyos fertőzés esetén klindamicin szedhető. Staphylococcus által okozott cellulitiszben dikloxacillint, súlyosabb esetekben oxacillint vagy nafcillint adnak.

Néhány napos antibiotikumos terápia hatására a cellulitisz tünetei általában megszűnnek. Gyakran azonban a javulás előtt a tünetek súlyosabbá válnak, valószínűleg a baktériumok hirtelen pusztulása, és az így kiszabaduló szövetkárosító enzimek hatására.

Ha az alsó végtagon visszatérően jelentkezik cellulitisz, a megoldás a bőrbetegségek kezelése lehet. Például a lábgombásodás, mely cellulitiszt is okozhat, gombaellenes szerekkel kezelhető. A visszatérően cellulitiszben szenvedők havonta intravénás penicillin injekciókat kaphatnak, vagy szájon át szedhetik havonta egy héten keresztül.

| cellulitisz, flegmone
2022-09-18 13:04:58
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop