Nyirokérgyulladás

A heveny nyirokérgyulladás általában egy vagy több nyirokér streptococcus-fertőzés által kiváltott gyulladása.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: The New York Post

A nyirokerek kisméretű csatornák, melyek a szövetekből a nyirokcsomókba továbbítják a nyirkot. A streptococcusok egy karcolásból vagy egy sebből esetleg a kar vagy a láb (általában cellulitiszes) fertőzéséből lépnek be ezekbe az erekbe.   Vörös, szabálytalan, meleg és fájdalmas csíkok jelennek meg a bőr alatt az érintett karon vagy lábon. A csíkok általában a fertőzött területről az ágyéktáji vagy a hónalji a nyirokcsomókhoz húzódnak, amelyek megnagyobbodnak, érzékennyé válnak.

A beteg rendszerint lázas, hidegrázása van, pulzusa szapora, feje fáj. Előfordulhat, hogy a panaszok már a bőrtünetek előtt megjelennek. A kórokozók a nyirokkeringésen át a véráramba juthatnak, és néha rendkívül gyorsan megfertőzhetik az egész szervezetet. A gyulladt nyirokerek felett kifekélyesedhet a bőr.

A vérvizsgálat a fehérvérsejtek emelkedett számát mutatja, ami azt jelzi, hogy a szervezet felvette a harcot a fertőzéssel szemben. A kórokozó általában addig nem tenyészthető ki, amíg be nem jutott a véráramba; azonban gennyből vagy nyílt sebből azonosítható.

A legtöbb esetben gyors gyógyulás érhető el a staphylococcusokra és a streptococcusokra egyaránt ható antibiotikummal; ilyenek a dicloxacillin, nafcillin vagy az oxacillin.

| nyirokérgyulladás, akut limfangitisz
2022-09-18 12:54:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop