ÚJ

Új eljárás a Lyme-kór kimutatására

Magyar kutatók új eljárásával lesz kimutatható a Lyme-kór - jelentették be Budapesten, sajtótájékoztatón.


A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.


A kullancsok által terjesztett betegségekről

A kullancsok terjeszthetnek olyan vírusokat, amelyek a járványos agyvelőgyulladást okozzák. Nem minden kullancs terjeszt vírust, de ha igen, akkor súlyos betegséget okozhat.


Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Hiába jelenik meg ezernyi tanulmány a kullancsokról, még mindig számtalan tévhit él az emberekben a kullancsok által terjesztett betegségekről.


Egyedülálló vakcina a Lyme-kór ellen

A Lyme-kór ellen fejlesztettek egyedülálló vakcinát cseh tudósok. A fertőzött kullancsok terjesztette betegség ellen eddig nem volt védelem, az új oltóanyag azonban egerekben és kutyákban a kór elleni antitestek képződését indította el.


Hogyan ismerhetjük fel a Lyme-kórt?

Itt a tavasz, eljött a jó idő, egyre gyakrabban járunk kirándulni, mind többet tartózkodunk a szabadban. Érezzük jól magunkat, de figyeljünk oda a veszélyekre is. Az egyik ilyen a Lyme-kór.


Újabb Lyme-kóros bőrkiütés újabb fertőzést jelent

Ha ismét feltűnik a céltáblaalakú, Lyme-kórra utaló kiütés egy páciens bőrén, az mindig újabb fertőzést és nem pedig visszaesést jelent - állapította meg egy amerikai tanulmány.


Egyre többet tudunk a Lyme-kórról

A Lyme-kórt a kullancscsípés kapcsán a szervezetbe jutó Borrelia burgdorferi okozza. A betegség általában egy bőrelváltozással kezdődik, a kórokozó ezután jut el az idegrendszerbe, a szívbe és az ízületekbe. A kezeletlen egyének körülbelül 60 %-ánál alakul ki ízületi gyulladás, ami legtöbbször a térdet érinti.


Treponematózisok

A treponematózisok (treponematosisok) olyan, nem nemi úton terjedő betegségek, amelyeket a szifilisz kórokozójától, a Treponema pallidum-tól elkülöníthetetlen spirocheták okoznak. A betegségcsoport bizonyos földrajzi tájegységeken előforduló, idült fertőző betegségeket foglal magába, mint az endémiás szifilisz, a yaws és a pinta.


Visszatérő láz

A visszatérő lázat (kullancs-láz, éhínség-láz, febris recurrens) több, a Borreliák közé tartozó spirocheta faj okozhatja.


1 |

Web Design & Development Prowebshop