Az antibiotikumok szerepe a Lyme-kórral összefüggő ízületi problémák kezelésében

Egy újabban megjelent tanulmány szerint az antibiotikumok hatékonyan előzik meg a Lyme-kórban megbetegedett gyerekeknél a krónikus ízületi problémák kialakulását.

antibiotikumok, Lyme-kór, ízületi, problémák, ízületi | The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, A.

A Lyme-kór, amelyet a kullancs terjeszt, a szívet és az idegrendszert támadja meg, és gyakran okoz arthritist, ami fájdalmas ízületi gyulladással jár.

A Lyme-arthritis hosszú távú hatásainak meghatározására a hartfordi Connecticut Children's Medical Centerben dr. Michael A. Gerber vezetésével kutatók egy csoportja áttekintette 90 olyan gyerek esetét, akiknél 1982 és 1991 között állapították meg a betegséget. A 85-ből, akiket antibiotikumokkal kezeltek, csupán 4-nél alakultak ki 2-12 év elteltével csont- vagy izomproblémák, egyiküknek sem volt aktív arthritise, olvasható a Pediatrics c. folyóirat októberi számában.

Annak ellenére, hogy néhány gyerek csak a tünetek megjelenése után öt évvel kezdett antibiotikumokat szedni, a gyógyszerek mégis hatásosak voltak. Kezelés után 51 százalékuknál csak egy artritises esemény fordult elő, míg 49 százaléknál periodikusan hét-nyolc évente 1-1 esemény periodikusan visszatért.

Dr. Gerber szerint a gyereket artritisét nem is Lyme-kórral való fertőzés okozta, hanem a korábbi antibiotikumos megelőzés hiánya. A Lyme-arthritisszel diagnosztizált gyerekeknek mindössze 26 százalékát diagnosztizálták Lyme-kórral a Lyme-arthritis kialakulása előtt. Közülük a megbetegedés előtt mindössze nyolcan kaptak antibiotikumokat.

Dr. Gerber szerint az a tény, hogy a legtöbb Lyme-arthritises beteg nem részesült előzőleg antibiotikus kezelésben, arra utal, hogy az antibiotikumok nemcsak gyógyítják az arthritist, hanem meg is előzik annak kifejlődését.

"Van egy olyan téves nézet, amely szerint a Lyme-kóros gyerekek zöménél kifejlődik az arthritis, függetlenül attól, kapnak-e antibiotikumokat vagy sem" - mondta. "Ebből a tanulmányból kiderül, hogy nem így van."

Megjelent: Medical Tribune News Service

| antibiotikumok, Lyme-kór, ízületi, problémák
2002-07-31 22:08:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop