Hirdetés

A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.

Lyme-kór, kullancs, fertőzés, Borellia Burgdorferi |

InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.


A fertőzött kullancs csípése után 1-4 héttel a legtöbb embernél megjelenik a Lyme-kór néhány tünete. A körkörös, terjedő pirosság (az úgynevezett erythema migrans) az esetek 70-80 %-ában jelenik meg. Néhányan náthaszerű tünetekre panaszkodnak ebben az időszakban, ami lázzal, hidegrázással, fejfájással és fáradtsággal, ízületi és izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal járhat.

Ha a betegséget nem ismerjük fel ebben a fázisban, továbbterjed az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre (1-4 hónappal a csípés után). További kiütések jelenthetnek meg, és tartós, vagy átmeneti fájdalom vagy gyengeség jelenhet meg a végtagokban. A fejfájás, az elsápadás, az emlékezetzavar gyakori tünetek ebben a stádiumban, és gyakran járnak együtt gyors szívveréssel, vagy az arcizmok bénulásával.

A betegség késői fázisa a csípés után hónapokkal alakul ki, ha a kezelés nem volt sikeres, vagy el sem kezdődött. Ízületi duzzanat (tipikusan a térdekben) alakul ki, ami krónikussá is válhat. Az idegrendszerben az arcideg bénulása, abnormális érzetek (a perifériás idegek sérülése miatt), agyhártyagyulladás és zavartság alakulhat ki. A szívproblémák ritkák, de akár szívizomgyulladás is kialakulhat.

A betegséget nem lehet elkapni fertőzött személytől. Az állatok megbetegedhetnek Lyme-kórban, de nem adhatják át a betegséget az embereknek, csak kullancscsípés által. Nem terjesztik a betegséget a szúnyogok, legyek és muslincák sem, csak a kullancsok.

A betegséget legkönnyebb a „kokárda-kiütésről” felismerni, ami a csípés helyén alakul ki. Nem mindenkinél van azonban kiütés, és nem is mindenki emlékszik a csípésre. Vérvizsgálatot 3-4 héttel a csípés után érdemes végezni, de ez csak egy korábbi fertőződésre utalhat, nem pedig a betegség stádiumára.

A kezelés során a legtöbb esetben beválik az antibiotikus kezelés, ez különösen igaz a korai stádiumokra. A későbbi betegségek már tartós, vénás antibiotikus kezelést igényelnek, amit az ízületi panaszok miatt nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel szoktak kiegészíteni.

A betegséget leghatékonyabban úgy előzhetjük meg, hogy a kullancs csípése ellen védekezünk. Kerüljük a füves-fás területeket, különösen május-július között. Fedjük be a testet tetőtől talpig, ha kullanccsal fertőzött területre lépünk. Használjunk rovarriasztót a bőrön. A permethrin tartalmú szerek azonnal megölik a kullancsot, ezt azonban csak a ruhákon szabad alkalmazni, a bőrön soha. Este vizsgáljuk át alaposan magunkat és állatainkat. Mossunk gyakran kezet és fejet, hogy letöröljük azokat az élősködőket, amelyek még nem kapaszkodtak meg elég erősen.

Ha kullancsot találunk, azt el kell távolítani. Egy finom csipesszel fogjuk meg a fejénél (ez van a legközelebb a bőrhöz). Lassan húzzuk, hogy a fejét is eltávolítsuk. Mossuk meg a csípés helyét szappannal. Ha nem sikerül eltávolítani, kérjünk orvosi segítséget.

Forrás: WebMD
Lyme-kór, kullancs, fertőzés, Borellia Burgdorferi

2019-08-07 13:35:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop