E-mail a nemibetegségek megelőzésére

Négy évvel az inSPOT.org elindulása után több mint ötvenezer levelet küldtek már ezen az oldalon keresztül. Az inSPOT.org olyan oldal, ahol a szexuális úton terjedő betegséggel megfertőzött egyének e-mailben tudathatják partnereikkel betegségüket.

nemibetegség, STD | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Az oldal célja, hogy más próbálkozásokkal párhuzamosan megfékezze a nemi úton terjedő betegségeket. Az Egyesült Államokban évente 19 millió új esetet diagnosztizálnak, ebből 900 000 chlamydia, 330 000 eset gonorrhea, és 55 400 eset HIV-fertőzés.

2004-ben a San Francisco-i közegészségügyi intézet felmérést folytatott homoszexuális és biszexuális férfiak körében. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy míg elsődleges partnerükkel közlik az esetleges nemi betegséget, az ideiglenes partnereknek már nem hozzák tudomására.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a résztvevők csak akkor tájékoztatták ideiglenes partnereiket megbetegedésük tényéről, ha erre megfelelő és névtelen lehetőség adódott. Az intézet ezután döntött úgy, hogy létrehozza az inSPOT-ot. A rendszer azóta az ország más részeire is eljutott, és most már heteroszexuálisokat is szolgál.

Az inSPOT oldalain található e-mail szolgáltatás lehetőséget biztosít arra, hogy a feladó a saját e-mail címét megossza, vagy éppen titokban tartsa. Az üzenet olyan linkeket is tartalmaz, amiből a címzett megtudhatja, hogy hol és hogyan vehet részt kivizsgáláson. Mostanáig több mint 30 000 egyén több mint 49 500 üzenetet küldött a rendszeren át. 2007-ben a címzettek 28,5 %-a kattintott a tesztelési információkat tartalmazó linkre.

2006-ban és 2007-ben a feladott üzenetek a következő betegségek miatt indultak útjukra:

- 15,4 % gonorrhea (tripper)

- 14,9 % szifilisz

- 11,6 % chlamydia

- 9,3 % HIV

48,8 % egyéb nemi úton terjedő betegség (pl. trichomoniasis, vírusos májgyulladás, tetvesség)

| nemibetegség, STD
2009-02-01 16:34:41