HPV oltás fiúknak?

Az USA gyógyszerügyi hatósága arról tárgyal, hogy javasolják-e a Gardasil oltást fiatal fiúknak.

HPV, Gardasil, védőoltás | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyag már egy ideje forgalomban van, és 9-26 éves lányoknak adható a nemi szervek szemölcsös elváltozásai és a méhnyakrák elleni védelem céljából. A szemölcsös megbetegedések azonban nem csak a lányokat érintik.

Férfiak is hordozhatják a HPV-t, és szexuális kontaktus esetén fertőzhetik partnereiket. A vírus ezen felül szemölcsöket, valamint pénisz- és végbélrákot okozhat férfiaknál. Ezek a betegségek lényegesen ritkábbak, mint nőknél a méhnyakrák.

A HPV férfiaknál leggyakrabban szemölcsös elváltozásokat hoz létre: az USA-ban 100 000 férfiból évente körülbelül kétszáznál diagnosztizálnak újonnan kialakult betegséget. Az FDA most azt fontolgatja, hogy a férfi nemi szervek szemölcsös megbetegedéseit megelőzendő, engedélyezze a Gardasil adását 9-26 éves férfiaknál. Az intézkedésnek nem célja, hogy a rákos megbetegedések számát, vagy a nők HPV-fertőzésének előfordulását visszaszorítsák.

Eddig három olyan vizsgálat eredménye érhető el, ami során férfiak is részesültek HPV elleni oltásban. Az összesen 5 000 férfi 89 %-ánál hatékony védelmet jelentett az oltás a szemölcsökkel szemben. Kisebb hatékonyság volt észlelhető azoknál, akik korábban már találkoztak a humán papillomavírussal.

Az immunizálás kapcsán nem jelentkezett súlyos mellékhatás. Gyakran alakult ki láz és fejfájás, illetve helyi reakció az oltás után, ezek azonban enyhe lefolyásúak voltak.

A Gardasil adása sok országban engedélyezett férfiak számára is, és eddig nem került napvilágra olyan adat, ami megkérdőjelezné az oltás biztonságosságát. Az FDA szerint azonban további biztonságossági vizsgálatokra lesz szükség, mielőtt teljes körű engedélyt kap a forgalmazó cég.

WebMD, kép:sxc.hu
| HPV, Gardasil, védőoltás
2009-09-17 09:47:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop