HPV vírus

HPV, rákszűrés, gyulladás, rák | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Szendei Katalin Doktornő!

A hüvelybemenetnél egy fehér gombostűfejnyi pontot észleltem. Az orvosom azt mondta, el kell távolítani, mert ez egy vírus (HPV) ami ráterjedhet a méhszájra. Sajnos már késő volt, a citológiám P3-as lett, ráterjedt a méhszájra. Az Orvosom rádiósebészeti eszközzel távolította el a kóros hámot. Szeretnék többet tudni erről az eljárásról. Ő azt mondta, hogy " elpárologtatja" a vírust. Mit jelent ez? Talán méhszájplasztikát is végzett, vagy az más? A beavatkozás 15 percig tartott és monitoron látva úgy tűnt, mintha kiégette volna a kóros sejteket.

A másik kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt alakul ki a fertőzés? 8 hónappal ezelőtt P2 lett az eredményem (egy másik nőgyógyásznál). Lehet, hogy "rossz" helyről vette a kenetet, ahol normális sejtek voltak? Lehet, hogy már akkor is bennem volt a vírus? 25 éves vagyok, monogám kapcsolatban élek. Azt olvastam, hogy nemcsak nemi úton terjedhet. (Bőrön át más testrészről.) Tehát védekezni nem lehet ellene? Az Orvosom azt mondta ezzel a beavatkozással teljesen kiirtotta a vírust a szervezetemből. Igaz-e, hogy kiújulhat a betegség anélkül is, hogy fertőző partnerrel kerülnék kapcsolatba? (A vírus örökké a szervezetemben marad, mint egy herpeszvírus, s néha kiújul.)

Azt írta Ön egy előző válaszában, hogy a HPV-t P2-es eredmény mellett nem kell kezelni, csak rendszeres szűrővizsgálatra kell járni. Ez azt jelenti, hogy ezek a lányok évekig fertőznek, továbbadják a betegséget (fiúk által) sok-sok lánynak? És mi a teendő a partneremmel, ha elkapta tőlem? Ki lehet irtani a vírust a férfiak szervezetéből? Hogyan? Vagy visszafertőzhet engem?

Írta, hogy az óvszer sem akadályozza meg teljes mértékben a fertőzést. Akkor mit tegyek, hogy ne kapjam vissza a vírust? A másik ok, ami miatt felkerestem az Orvosom, hogy már régóta (másfél éve) szeretkezés után néha vérezgettem, de csak mindig a menszesz előtti héten, utána nem. A 8 hónappal ezelőtti vizsgálaton elmondtam az orvosomnak, aki nem igazán foglalkozott vele, csak egy vérzéscsillapítót írt fel. A mostani vizsgálaton azt mondta a Nőgyógyászom, hogy méhszájsebem volt, ami meggyógyult magától. Lehet, hogy ez okozhatta a vérezgetést? Mitől alakulhatott ki a seb? Soha nem volt semmilyen nőgyógyászati problémám ( folyás ). Tudom, hogy nagyon sok kérdést tettem fel, nagyon megköszönném, ha mindegyikre válaszolna, mert csak 2 hónap múlva megyek ismét kontrollra. Válaszát előre is köszönöm!

Sokat hallani mostanában a száj és körömfájásról. Ezt is vírus okozza. Ellene még védőoltás is van, mégis tehetetlenül áll vele szemben a XXI. század embere.

A human-papilloma vírussal sem tudjuk a végleges megoldást, hasonlóan a banális egyéb vírus fertőzésekhez. A nagyon gyakori és nagy területen előforduló betegségek egyik másikával szemben tudunk védőoltással védekezni, de akkor egy másik, esetleg az előtti egyik altípus támad. Az időszakos szűrés nem a terápia miatt szükséges, hanem azért, mert ezeknek a kis nedvedző polipok hordozói (melyek a HPV hoz létre) hajlamosabbak arra, hogy méhnyakrák keletkezik náluk, mint az átlagpopulációnál.

A szűrés, a megfelelő higiénia, a monogámia a legbiztosabb védekezés.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| HPV, rákszűrés, gyulladás, rák
2002-07-11 14:08:00

Web Design & Development Prowebshop