HPV és rákszűrés

HPV, rákszűrés, gyulladás, rák | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

37 éves kétgyermekes édesanya vagyok. Nemrégiben elvégzett rákszűrésem eredménye P2 volt, gyulladás és vírusgyanú megjegyzéssel. Nőgyógyászom emiattDNS vizsgálat céljából újabb kenetet fog a napokban venni. Kérdésem a következő: 5 évvel ezelőtt kisfokú cervix ruptura és A zonában cervicalisatio miatt portio plastica műtétem már volt. Amennyiben HPV vírusfertőzésem lenne, mire számíthatok? Milyen kezeléssel lehet ezt meggyógyítani, vagy csak idő kérdése (kontrollt 3 hónap múlva javasolták) hogy méhnyakrák jelei mutatkozzanak.

Tudom, hogy a HPV vírusok némelyike akár spontán visszavonul és nem okoz problémát, és a tipizálás adhat választ bizonytalanságomra. Mindenesetre megnyugtató lenne számomra a lehetőségeket előre áttekinteni. A gyulladás helyi megszüntetésével és az immunrendszer esetleges felerősítésével ezen a helyzeten lehet-e még segíteni. Mielőbbi válaszukat várva tisztelettel:

A HPV vírus egyes típusai bizonyítottan szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában. Ugyanakkor a vírus jelenlétének bizonyítása önmagában nem jelent olyan állapotot, mely pl. azonnal műtétet indokolna.

Amennyiben a cytologiai kenetben HPV gyanúja felmerül, a teendő a DNS tipizálás, ahogy azt az Ön kezelőorvosa is javasolta. Amennyiben ez a vizsgálat a "veszélyes" típusokat igazolja, DE a cytologiai kenet egyébként P2, akkor 3-4 havonta történő rendszeres cytologiai ellenőrzés szükséges. Műtéti indikációt a probléma akkor jelent, ha a cytologiai lelet P3, vagy kedvezőtlenebb. Előzetes méhszájplasztika a valószínűséget lényegében nem befolyásolja.

A gyulladásgátló és immunerősítő kezelés megkísérlése javasolható, esetenként a vírusjelenlétének megszűnését is eredményezheti. Mindezek mellett a rendszeres cytologiai nyomon követés ezután is indokolt.

Szeretném megnyugtatni  az egyik kérdésével kapcsolatban, amennyiben a méhnyakrák kialakulásához szerencsére sok idő kell, így rendszeres cytologiai szűrés esetén BIZTOSAN felfedezhető az a folyamat, amely egy idő után elvezet a rákbetegséghez. Ez az ún. dysplasia ugyanakkor egyszerűen és tökéletesen gyógyítható műtéttel, mely az esetek döntő többségében un. conisatio. A méh műtéti eltávolítása csak kedvezőtlenebb esetekben válik indokolttá. A "rákszűrés" tulajdonképpen nem a rákot fedezi fel - szerencsére - hanem a rákot megelőző, még tökéletesen és biztosan gyógyítható dysplasiát.

Üdvözlettel

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| HPV, rákszűrés, gyulladás, rák
2002-07-11 14:15:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop