Újra terjedő nemi betegségek

A hetvenes években úgy tűnt, a nemi betegségek kora végleg leáldozott, és nincs már semmi, ami beárnyékolná, megfontolás tárgyává tenné a gyakori partnercserét. De a szabad szex térhódítása mégsem volt felhőtlen, „gyakorlását" egy új, a klasszikus nemi betegségeknél jóval veszélyesebb kór, az AIDS megjelenése - 1981. június - és rohamos elterjedése fékezte...

nemi betegség, szex, HIV, AIDS, vérbaj, szifilisz | InforMed Hírek14:52-53   InforMed | Váczi, G.

A nyolcvanas-kilencvenes évek már a HIV-vírustól való rettegésben teltek, és miközben egyre többet tudhattunk meg e betegség természetéről, észre sem vettük, hogy a régi, örökre száműzöttnek hitt kórokozók visszatértek, és áldozatokat szednek.

Vérbaj, szifilisz

Mint tudjuk, Ady Endrét kezeletlen szifilisz fertőzés vitte el; az ő korában még ez volt a legveszélyesebb, legalattomosabb nemi betegség (1500 óta ismert).

A fertőzöttséget nehéz észrevenni, először fájdalmatlan, fekélyszerű sebek jelentkeznek. Ezek a kemény tapintású, pattanásra emlékeztető sebek elsősorban a nemi szerveken, a kórokozó behatolási helyén 2-4 héttel az aktus után jelennek meg. De sokan - szerencsétlenségükre - tünetmentesen vészelik át ezt a kezdeti időszakot.

A kórokozó jelenlétéről a környező nyirokcsomók duzzanata is hírt adhat, igaz, ez fájdalmatlan, s kezelés nélkül is hamar, 4-6 hét alatt elmúlik. Férfiak könnyebben észrevehetik a nemi szervükön megjelenő kiütést, a nők kevésbé, testükben rejtettebben megbújhat a kórokozó.

A betegség középső szakasza - 3-6 hónap -is fájdalommentesen zajlik, a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő vörösbarna kiütések nem okoznak panaszokat, de az esetleg társuló fejfájás, torokfájás, láz, szemgyulladás vagy drasztikus hajhullás már orvoshoz viheti a beteget. Ugyanakkor a „jól tűrők" akár tíz-húsz évig is fertőzhetik partnerüket színes kiütéseikkel, és csak az után lehet felismerni a betegséget, amikor már menthetetlenek lesznek.

A betegség harmadik szakaszában a kórokozó már agyi-idegrendszeri károsodást, gerincsorvadást, vakságot, egyéb szervi károsodást és halált okozhat.

Aki a rizikócsoportba tartozik, minden kis nyálkahártyasebre, kiütésre figyeljen oda, mutassa meg orvosnak. A szifilisz a fertőzés első két stádiumában antibiotikummal még kezelhető.

Kankó, tripper (gonorrhoea)

Régen elterjedtebb betegség volt a szifilisznél, talán mert kevésbé alattomos, könnyebb felismerni; a beteg a kellemetlen tünetek miatt hamar észleli a bajt:
  • sárgászöld váladéktól csöpögő (férfi) nemi szerv
  • égő-csípős érzet vizeletürítéskor
  • a húgycsőből fájdalommal ürülő, kellemetlen szagú váladék, megváltozott hüvelyváladék
  • fájdalmas közösülés
  • esetleges végbélgyulladás.
Mindezek azonnali antibiotikumos kezelést tesznek szükségessé. Kezeletlenül krónikus nyálkahártya-, belső nemi szervi és kismedence-gyulladás, meddőség alakul ki, ráadásul a beteg továbbterjeszti a kórt. Közösüléssel terjed, és csak a fertőzött partner kerülésével, illetve - mint minden nemi betegséggel szemben - óvszerrel védekezhetünk ellene.

A kankó terjedése is a túlzott antibiotikumos kezelésekkel, illetve az immunrendszer gyengülésével, a túlzott intimhigiéniával, a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásával és a monogám párkapcsolatok válságával magyarázható.

Újabban a társbetegségként felfedezett Chlamydia okozta gyulladással is számolni kell, mely kórokozó a petevezeték hegesedését, ezáltal meddőséget okoz. Ugyanekkor egy másik nemi betegség, a trichomoniázis is okozhat zöldes hüvelyfolyást. Ez esetben a nemi szervek viszketnek és pirosak is.

Gombás fertőzés, vagy akár egyszerű más ok is meghúzódhat a folyás mögött, de saját és partnerünk érdekében szükséges, hogy alaposan kivizsgáljanak bennünket.

Genitalis herpesz

A herpesz - tekintve, hogy vírus okozza - nem kezelhető antibiotikummal. A vírus, miután behatolt a szervezetbe, megfertőzi az idegvégződéseket, beköltözik az érzőidegek ganglionjába, itt akár tovább is szaporodik.

„Fészkében" szinte semmi panaszt sem okoz, de az immunrendszer gyengülésekor, láz esetén, szöveti károsodás vagy túlzásba vitt napozás hatására a felszínre vándorol. A nemi szervi herpeszt elsősorban a HSV-2 vírus okozza (terjeszti), a HSV-1 vírus pedig a szájon jelenik meg, de ez is okozhat nemi fertőzést, ha érintkezésbe kerül az itteni nyálkahártyával.

Jellemző tünete a nemi szerveken - illetve a szájon, esetleg a szemen, ujjakon - jellegzetes viszketés nyomán kiütköző hólyagocskák, és az ezt megelőző regionális nyirokcsomó duzzanat. A hólyagok pár nap alatt megnyílnak, fertőznek, majd a vírus fájdalmas fekélyt hagyva maga után visszahúzódik az idegdúcokba. Szaporodását gyógyszertárban kapható szerrel gátolhatjuk, illetve jól időzített kezeléssel megakadályozhatjuk, hogy a felszínre törjön.

AIDS

Az AIDS-t korunk pestisének nevezik, és bár inkább a vírusos influenzához, mint a baktérium okozta pestishez hasonlítható, „eredményessége" ma már a pestisével is vetekszik.

A pestist hajdan a patkánybolhák közvetítették; az AIDS-t az ondó és a vér terjeszti. Kezdetben homoszexuális férfiak közül szedte áldozatait.

1981-ben az USA-ban öt homoszexuális férfi megbetegedése kapcsán írták le a kórt, de elég hamar megjelent a heteroszexuális emberek között is. A vírus tönkreteszi a szervezet immunrendszerét, mely emiatt nem tud védekezni a kórokozók támadásával szemben, és nem képes kiszűrni, elpusztítani a keletkező rákos sejteket sem. A test védtelenné, erőtlenné válik, elpusztul.

Terjedését segítik az alkalmi nemi kapcsolatok, a szexipar egyre nagyobb mértékű térnyerése és a változatos szexuális szokások elterjedése - például a végbélközösülésé, hiszen a végbél nyálkahártyája sérülékeny, könnyen fertőződik - és a tetoválási kultusz.

Magyarország még nem tartozik a vírus kedvenc vadászterületei közé, de a magyar lányok nyugat-európai szexipari jelenléte és a fecskendős kábítószerezés terjedése előrevetíti a hazai megbetegedések számának fellendülését.

Különösen a külföldre, a fejlődő országokba látogatónak kell vigyáznia magára, lehetőség szerint tartózkodni az alkalmi kalandoktól, fogászati kezeléstől, tetováltatástól! Ha valaki cukorbeteg vagy injekciós ellátásra szorul, vigyen magával egyszerhasználatos tűkészletet!

Aki veszélyeztetettnek érzi magát, jól teszi, ha elvégezteti az AIDS szűrést. A korai kezelés lassítja a betegség kibontakozását, illetve a kór felismerése segítheti a fertőzés megállítását.

| nemi betegség, szex, HIV, AIDS, vérbaj, szifilisz
2017-08-06 22:57:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop