A HPV oltásról

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

HPV-fertőzés, humán papillomavírus, HPV | InforMed Hírek14   InforMed | Richter, Sz.

A férfiak esetén ennél is riasztóbb a tendencia: a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma 35%-kal emelkedett. E mögött továbbra is főleg a tudatlanság áll: a lakosság ötöde még mindig nem hallott az orális és anális szex útján is fertőző HPV-ről, és a védőoltásokról sem. Pedig idén januártól Magyarországon is elérhető a legújabb, kilenc komponensű HPV-elleni vakcina, amely közel 100%-os védelmet nyújt.

A nők körében vezető haláloknak számító méhnyakrákért szinte teljes mértékben a HPV felel, de tízből hét esetben - a férfiakat is érintő – szájüregi és garatrákot is a vírus okozza. Szintén a HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért (amellyel minden tízedik ember találkozik élete során legalább egyszer, valamint a hüvely-, a szeméremtesti és a végbélnyílás körül rákok jelentős részéért.

„A HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55-75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, a nők körében viszont már fiatal korban, a 15-25 évesek között is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Később ugyan a felére csökken a HPV-fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik” – mondta a nemzeti rákellenes nap alkalmából Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálesetet okozó betegség, a férfiaknál nyelvgyökrák alakul ki leggyakrabban, amelyben tízből hatan életüket vesztik. Az 55-69 éves korosztályban az orrgaratrák, az idősebb férfiak körében pedig a pénisz- és a végbélnyílás körüli rákok szerepelnek a három leggyakoribb HPV okozta megbetegedés között.

Az óvszerhasználat nem elég, az új védőoltás viszont közel teljes védelmet nyújt.

Száraz felületeken akár három napig is életképes marad a vírus, így nem csak aktus útján, hanem apró hámsérüléseken keresztül, közös intim borotva- vagy törölköző használattal is fertőzhet. A HPV ráadásul évekig lappanghat tünetmentesen, ami jelentősen megnehezíti a felismerést és a megelőzést.

A legyőzött fertőzés után nem alakul ki automatikus védettség a szervezetben, az óvszer használata pedig nem jelent teljes biztonságot, a legmegbízhatóbb védelem a két-, négy- vagy kilenckomponensű oltással érhető el. Utóbbi kettő férfiak részére is adható és a nemi szervi szemölcsökkel szemben is hatásos.

Az utánkövetések alapján a védelem a 9-15 éves korosztály esetén a leghatékonyabb, de az újrafertőződés magas kockázata miatt felnőtt korban, már megkezdett szexuális élet esetén is javasolt az oltás beadatása. A legújabb, kilenckomponensű vakcina 90%-os védelmet nyújt a méhnyakrákkal szemben, a végbélnyílás körüli rákok esetén pedig közel teljes körű, 95%-os védelmet ad.

| HPV-fertőzés, humán papillómavírus, HPV
2016-04-14 12:26:25

Web Design & Development Prowebshop