A nemi úton terjedő betegségek minden negyedik tinédzserlányt érintenek

Egy felmérés szerint a 14-19 éves lányok vizsgálata során a páciensek 24 %-ánál mutatható ki legalább egy az öt leggyakoribb nemi betegség közül. Azonban sokkal több aggodalomra ad okot, hogy ezek a betegségek nem sokkal azután már megjelennek, hogy a fiatalok megkezdik nemi életüket.

STD, nemibetegség, HPV, chlamydia | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Úgy tűnik, hogy egy éven belül a lányok 19 %-a elkap valamilyen nemi betegséget. Ehhez az adatok szerint elég csupán néhány nemi partner is.

A nemi úton terjedő betegségek jelenléte nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az illetőnél megjelennek a betegségre jellemző tünetek is. Némelyik betegség kapcsán azonban hosszú távú szövődményekre is lehet számítani, például kismedencei gyulladásra, meddőségre vagy méhnyakrákra. Egyes kórokozóknál kimutatható az is, hogy jelentősen megnövelik a HIV vírussal való fertőződés kockázatát.

A vizsgálat során a szerzők 838 tizenéves lánynál vizsgálták az öt leggyakoribb, nemi úton terjedő betegség kórokozójának (gonorrhoea, chlamydia, trichomonas, herpesz, HPV) jelenlétét. A vizsgálatok során a lányok 24,1 %-a bizonyult pozitívnak legalább egy kórokozóra nézve, de a fertőzöttség magasabb volt a nagyobb szexuális tapasztalattal rendelkező lányok között.

A leggyakoribb kórokozó a HPV volt, az összes lány 18,3 %-ánál volt kimutatható. Ezt a chlamydia követte, 3,9 %-kal.

A fenti eredményeket látva igen nagy jelentőség tulajdonítható a nemi betegségek megelőzését célzó erőfeszítéseknek. Ide tartozik a korai szexuális felvilágosítás, a serdülés előtt álló lányok HPV-oltása, és a chlamydia-szűrés az aktív nemi életet élő nők között.

WebMD
| STD, nemibetegség, HPV, Chlamydia
2009-12-03 12:34:43


A szexuális úton terjedő betegségek

Jelenleg a fertőző betegségek között egyre nagyobb veszélyt jelentenek a szexuális úton terjedő betegségek (továbbiakban: SZTB-k).


Újra terjedő nemi betegségek

A hetvenes években úgy tűnt, a nemi betegségek kora végleg leáldozott, és nincs már semmi, ami beárnyékolná, megfontolás tárgyává tenné a gyakori partnercserét. De...


Akár félévente érdemes nemibetegség-szűrésre járni

A rendszeresen nemi életet élőknek félévente, évente javasolt nemibetegség-szűrésre járniuk, a fertőzéseket pedig elsősorban óvszerhasználattal lehet elkerülni - mo...


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...