A szexuális úton terjedő betegségek

Jelenleg a fertőző betegségek között egyre nagyobb veszélyt jelentenek a szexuális úton terjedő betegségek (továbbiakban: SZTB-k).

nemibetegségek, SZTB, szex | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A statisztikák szerint az emberek 10-50 százaléka esik át élete során szexuális úton terjedő betegségen. Az előretörés oka nyilvánvalóan a nemi szabadosság eluralkodása. Az AIDS-en kívül a többi SZTB is fenyegető következményekkel jár, a meddőség és a méhen kívüli terhesség leggyakoribb oka.

A szexuális úton terjedő betegségek jellegzetes tünetei:
  • nőknél bő, színes, kellemetlen szagú hüvelyi folyás;
  • férfiaknál a húgycső váladékozása;
  • a bőrön hólyag, seb, fekély vagy kiütés jelenik meg a hüvely vagy a végbél közelében, illetve a hímvesszőn;
  • a vizelést égő és fájdalmas érzések kísérik, gyakoribb a vizelési inger;
  • a szeretkezés addig nem tapasztalt fájdalommal jár.
A felsorolt tünetek gyakran kombinálódva fordulnak elő. A lényeg az, hogy bármilyen rendellenesség észlelése esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Vérbaj (szifilisz, luesz)

A betegséget baktérium okozza, mely a bőr vagy a nyálkahártya sérülésén keresztül jut a szervezetbe. Ez a sérülés lehet egészen apró, láthatatlan, lehet a nemi szerveken, a mellen, a szájon és a szájban.

A fertőződés után 10-90 nappal a kórokozó behatolási helyén kemény tapintású, vörös szélű, fájdalmatlan fekély látható, ez azonban csak az esetek körülbelül felében alakul ki. A környéki nyirokcsomók megduzzadnak, de fájdalmatlanok. Ezek a tünetek minden kezelés nélkül pár hét után megszűnnek.

Körülbelül 2-12 hét után a bőrön, illetve a nyálkahártyákon vörösesbarna kiütések jelennek meg, amelyek minden kezelés nélkül szintén maguktól elmúlnak. A beteg viszont tovább fertőz.

Sok év múlva jelentkezik a betegség harmadik szakasza, ilyenkor már nem fertőző, nagyon súlyos, főleg idegrendszeri és szívelváltozások jelentkeznek. Azokat a betegeket, akik időben orvoshoz fordulnak, ez a szakasz már nem fenyegeti.

Gonorrhoea

Más néven kankó vagy tripper. Kórokozója baktérium, lappangási ideje 2-8 nap. A tünetek nőknél, férfiaknál egyaránt bő, gennyes húgycsőfolyás, fájdalmas és gyakori vizelés. A húgycső fájdalma 1-3 nap múlva válik kifejezetté. Ha nem fordulnak időben szakemberhez, a gyulladás a belső nemi szervekre is átterjedhet (hüvely, méhnyak, méhkürtök, illetve prosztata, mellékhere).

Lágyfekély

Kórokozója szintén baktérium. Lappangási ideje 3-5 nap. A fertőzés helyén fájdalmas, bőrpírral körülvett lágyfekély alakul ki. A környéki nyirokcsomók megnagyobbodnak, nyomásérzékennyé válnak, felettük bőrpír alakul ki. Ezek a nyirokcsomók később elgennyednek és a bőr felé kitörnek, láz és rossz közérzet is jelentkezik.

IV. nemi betegség

Szintén bakteriális fertőzés. Lappangási ideje 5-21 nap. A nemi szerveken gyorsan elmúló, hólyagos, majd fekélyes elváltozások alakulnak ki, melyek gyakran észrevétlenek maradnak. Ezután 1-4 hét múlva a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodnak, elgennyednek.

Trichomonas okozta gyulladás

Tünetei a külső nemi szervek viszketése, pirossága, nőknél bűzös, zöldes hüvelyfolyás. A férfiak gyakran tünet- és panaszmentesek, de terjesztik. Panaszt legtöbbször a gyakori, csípő vizelés okoz.

Így az AIDS, mint a többi szexuális úton terjedő betegség megelőzésében legfontosabb a biztonságos szex. Legbiztosabb a tartós és hűséges párkapcsolat, a felelőtlen és meggondolatlan szexuális kapcsolatok megnövelik a fertőzés veszélyét.

A legveszélyeztetettebb korosztály a tizenévesek korosztálya. Ők a legérzékenyebbek az SZTB-kre, beleértve az AIDS-et is, a biztonságos szex az ő számukra életfontosságú. Nagyfokú biztonságot nyújt a gumi óvszer használata

| nemibetegségek, SZTB, szex
2017-10-22 14:04:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop