Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeinek köre is– írja a WHO. Ezek a baktériumok által okozott nemi betegségek, mint a szifilisz, a chlamídia fertőzés és a kankó (gonorrhea).

szexuális úton terjedő betegség, nemi betegség | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A legerősebbek a kankó kórokozói, amelyek évente 78 millió embert fertőznek meg világszerte. Olyan gonorrhea törzseket fedeztek fel, amelyek már semmilyen rendelkezésre álló antibiotikumra nem reagáltak.

Kevésbé drámai a helyzet a chlamídia és a szifilisz kórokozója ellenállóképességének alakulása terén. Ezeknél a betegségeknél évente 131 millió, illetve 5,6 millió új fertőzöttet regisztrálnak.

Ha a betegségeket nem kezelik, súlyos szövődményeket okoz, például krónikus kismedencei gyulladásokat, méhen kívüli terhességet, vetélést, halva születést, meddőséget okozhatnak, továbbá jelentősen növelik a HIV-fertőzés kockázatát.

A rezisztencia fő oka az, hogy a gyógyszereket olykor túl gyakran alkalmazzák vagy hibásan adagolják. A WHO új irányelvei szerint az adott betegség kezelésére a legmegfelelőbb antibiotikumot kell felírni a megfelelő dózisban. A WHO javaslata szerint a nemzeti egészségügyi szervezeteknek monitorozniuk kell a kórokozók ellenállóképességét.

Az egészségügyi szervezet kiemelte: a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés leghatásosabb eszköze az óvszer.

A szexuális úton terjedő betegségek

Jelenleg a fertőző betegségek között egyre nagyobb veszélyt jelentenek a szexuális úton terjedő betegségek (továbbiakban: SZTB-k).


Újra terjedő nemi betegségek

A hetvenes években úgy tűnt, a nemi betegségek kora végleg leáldozott, és nincs már semmi, ami beárnyékolná, megfontolás tárgyává tenné a gyakori partnercserét. De...


Akár félévente érdemes nemibetegség-szűrésre járni

A rendszeresen nemi életet élőknek félévente, évente javasolt nemibetegség-szűrésre járniuk, a fertőzéseket pedig elsősorban óvszerhasználattal lehet elkerülni - mo...


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...