Húgycsőgyulladás, méhnyakgyulladás

A nem-gonococcus eredetű uretritisz és chlamydia által okozott cervicitisz nemi úton terjedő betegségek, melyeket általában a Chlamydia trachomatis vagy (férfiaknál) Ureaplasma urealyticum, olykor pedig Trichomonas vaginalis vagy herpesz szimplex vírus okoz.

| InforMed Hírek20   InforMed

Kép forrása: Johns Hopkins Hospital

A megbetegedéseket nem-gonococcusos fertőzéseknek nevezzük, mivel nem a gonorreát okozó Neisseria gonorrheae a kórokozó. Az ebbe a csoportba tartozó férfi húgycsőfertőzések kb. 50%-át és a nők gennyes nem gonorreás méhnyakgyulladásainak nagyrészét a Chlamydia trachomatis okozza. Az uretritiszek többi részét a mycoplasma-szerű Ureaplasma urealyticum váltja ki.

A chlamydiák csak a sejt belsejében szaporodó, kis baktériumok. Az ureaplazmák nagyon kis méretű baktériumok, melyeknek nincs ugyan merev sejtfaluk, mégis képesek sejten kívül szaporodni.

Tünetek és kórisme

A fertőzött személlyel való együttlét után általában 4-28 nappal, a férfi vizelés közben égető érzést tapasztal húgycsövében. A hímvessző általában váladékozni kezd; a váladék lehet átlátszó vagy homályos, de általában hígabb, mint gonorrea esetén. Kora reggel a pénisz nyílása vörös lehet, szélei a beszáradt váladéktól összetapadnak. A betegség néha hevesebben kezdődik, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel, valamint a húgycsőből gennyes váladékozással.

A Chlamydiával fertőzött nők nagy része panaszmentes, azonban előfordulhat gyakori vizelési kényszer, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom, és a hüvely sárgás nyákos és gennyes váladékozása.

A fertőzött partnerrel folytatott anális (végbélen át) és orális (szájon át) nemi élet a végbél és a garat fertőzéséhez vezethet, ami fájdalommal és sárgás nyákos-gennyes váladékozással jár.

A Chlamydia trachomatis fertőzést az esetek nagy részében a hímvesszőből vagy a méhnyakból nyert váladék laboratóriumi vizsgálatával lehet felismerni. Az Ureaplasma urealyticum fertőzések megállapítására a mindennapos orvosi gyakorlatban nincs specifikus eljárás. A tenyésztés nehézkessége és más módszerek költségessége miatt a Chlamydia és Ureaplasma fertőzéseket a jellegzetes tünetek, valamint a gonorrea kizárása alapján állapítják meg.

Szövődmények és kórjóslat

A kezeletlen Chlamydia trachomatis fertőzés tünetei az esetek 60-70%-ában 4 hét alatt eltűnnek, azonban számos szövődmény is felléphet. Az Ureaplasma szerepe a szövődmények kialakulásában egyelőre nem tisztázott.

A kezeletlen chlamydia fertőzés nőknél felterjedhet a petevezetékekre, melyek gyulladása fájdalommal jár, hegesedése pedig meddőséghez (infertilitás) vagy méhen kívüli terhességhez vezethet. Ez utóbbi szövődmények az elsődleges tünetek hiányában alakulhatnak ki, sok szenvedéssel és költséggel járnak. A férfiak Chlamydia fertőzése a herezacskó egy- vagy kétoldali fájdalmas duzzanatával járó mellékheregyulladást (epididimitisz) okozhat.

Kezelés

A fertőzéseket általában legalább 7 napon át szájon át adott tetraciklinnel vagy doxiciklinnel, esetleg egyetlen adagban beadott azitromicinnel kezelik. Terhes nőknek tetraciklin nem adható. Az esetek 20%-ában a kezelés után újra visszatér a fertőzés, ilyenkor a kezelést hosszabb ideig kell folytatni.

A kezelés befejezte előtt nemi életet élő egyének megfertőzhetik partnerüket, ezért a partnereket is lehetőség szerint egyidejűleg kezelni kell.

| húgycsőgyulladás, méhnyakgyulladás, chlamydia, uroplasma
2022-04-12 18:39:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop